Külföld

2011.11.09. 19:46

Görög válság: Papandreu nem árulta el utódja nevét

Athén - A görög kormányfő a nemzethez intézett szerda esti beszédében hivatalosan is megerősítette a lemondását, és bejelentette, hogy elvi megállapodás született az ellenzékkel az új, koalíciós kormányról. Ennek vezetőjét azonban a legfrissebb hírek szerint csütörtök előtt nem nevezik meg.

MTI

"Félretettük a terméketlen konfliktusokat. A politikai erők együttműködnek, hogy kivezessék az országot a válságból, és az ellentéteik dacára kormányt alakítanak" - hangsúlyozta Jeórjiosz Papandreu.
   
"Megtesszük a szükséges lépéseket azon döntések végrehajtására, amelyek biztonságot ajánlanak országunknak ezekben a különösen nehéz időkben" - mondta az Európai Unió válságtervére utalva. Kijelentette, hogy minden lehetséges erőfeszítéssel azon lesznek, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhasson.
   
Papandreu nem árulta el, hogy ki kerül a kormány élére, de a jelenleg még kormányzó szocialista párt és az ellenzéki Új Demokrácia vezető köreiben is állítólag az a vélemény fogalmazódott meg, hogy Filiposz Pecalnikosz parlamenti elnök legyen az egységkormány feje. Korábban sokan Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét látták a legesélyesebb jelöltnek.
   
A beszéde után Papandreut azzal fogadta Karolosz Papuliasz államfő, hogy "nagy megkönnyebbülés" a megállapodás megszületése. Az új kormányfőt kettejüknek a pártvezetőkkel lebonyolított megbeszélése nyomán nevezik meg, de erre szerdán már nem kerül sor az elnöki hivatal esti közlése szerint.
   
Az egyik, szélsőjobboldali párt, a LAOSZ vezetője azzal távozott felháborodottan idő előtt a tanácskozásról, hogy ott "taktikázás folyik". Az ülést csütörtök reggel folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!