Külföld

2011.10.05. 05:47

Oroszország és Kína kiállt Szíria mellett

Oroszország és Kína kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriát elítélő határozattervezetét, amely büntetőintézkedések helyezett kilátásba a közel-keleti ország ellen.

MTI

Kilenc tagállam képviselői fogadták el a tervezetet. Négy küldött - a dél-afrikai, az indiai, a brazil és a libanoni -  tartózkodott. Két állandó tagállam vétója miatt azonban a testület nem fogadta el a dokumentumot, amely azzal fenyegette meg a damaszkuszi rezsimet, hogy szankciókat hoz ellene, amennyiben nem állítja le az országban zajló tüntetések vérbefojtását. 

A tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Portugália dolgozta ki. Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy minden lehetségest megtettek a kompromisszum felkutatására, de hasztalan. "Számos engedményt tettünk Oroszországnak és Kínának, valamint a tartózkodó tagállamoknak" - fűzte hozzá. A határozattervezet készítői ezért nem is nyíltan büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba, hanem e kifejezés helyett "célzott intézkedések" megfogalmazást ajánlották. 

Vitalij Csurkin orosz nagykövet szerint a vitában két  filozófia csapott össze, az egyik, a nyugati országoké, amely a konfrontációt szorgalmazta.  A  szankciókkal való fenyegetés azonban elfogadhatatlan, mert az szembeszáll a válság békés megoldásával - vélte Csurkin.. Hozzáfűzte azonban: Moszkva szeretné ha Damaszkusz mielőbb beváltaná a változásokra tett ígéretét. Alain Juppé francia külügyminiszter közölte: értesülése szerint Moszkva hétfőn még hajlott a tervezet elfogadására. 

Susan Rice amerikai nagykövet viszont Washington mélységes elégedetlenségét tolmácsolta. A BT ezzel meghiúsította az amerikai kormányzat törekvését, hogy szembeszálljon a térségben fokozódó veszéllyel és kezelje a helyzet erkölcsi kihívását - mondta.

A szabályok értelmében egy BT-határozat elfogadásához legalább kilenc tagállam igenlő szavazata szükséges, de ha csak egy állandó tag is vétót emel,  a határozat nem érvényes. Most egyszerre két küldött is élt vétójogával.

Legutóbb a  BT-ben 2008 júliusában emelt vétót Oroszország és Kína, ami miatt a Robert Mugabe zimbabwei elnök elleni szankciók meghozatala maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!