Külföld

2011.05.13. 12:33

Egyiptom - Több ezren vonultak a Tahrír térre az ország egysége melletti demonstrációra

Több ezren vonultak pénteken a kairói Tahrír térre az ország egységének a megőrzésére meghirdetett demonstrációra, jóllehet a hadsereg több alkalommal is arra kérte a lakosságot, hogy ne tegye.

MTI

Az egyiptomi politikai és ifjúsági mozgalmak többsége részt vesz a pénteki ima után kezdődött tüntetésen a Tahrír téren, amely a Hoszni Mubarak uralma elleni tüntetések színhelye volt. A demonstráció részvevői elítélték a koptok (egyiptomi keresztények) és muzulmánok közötti ellentétek szítását. Emellett támogatásukról biztosították a palesztin intifádát abból az alkalomból, hogy május 15-re meghirdették a palesztin területeken a "harag napját".
A demonstrációra szólító felhívások a Facebook közösségi portálon és a Twitteren jelentek meg.
Múlt szombaton a kairói Imbabában 15 ember halt meg és vagy 200 megsebesült annak következtében, hogy muzulmánok egy csoportja rátámadt egy templomra, mert azt feltételezték, hogy abban elzárva tartanak egy nőt, aki áttért iszlám hitre.
Az egyiptomi hatóságok több mint 200 ember letartóztatásáról adtak hírt, és közölték, hogy "vasmarokkal", az összes törvényi eszközt latba vetve megakadályozzák  a hasonló incidenseket. A kegyhelyek elleni támadásokat büntető törvények - emlékeztetett vasárnap a belügyminiszter - akár halálos ítéletet is lehetővé tesznek.
A koptok a többségében szunnita muzulmán egyiptomi lakosság 6-10 százalékos kisebbségét adják, és diszkriminációra panaszkodnak. Az elmúlt időszakban több merényletnek voltak a célpontjai. Szilveszterkor egy alexandriai templom ellen intéztek támadást muzulmán fanatikusok, vérengzésüknek 21 halottja volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!