életet menthet

2019.11.20. 14:00

Vérbank-utánpótlás a Petőfi iskolában

A Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete tegnap véradást tartott a Petőfi iskolában, ennek kapcsán Feth Katalint, a vöröskereszt helyi szervezetének vezetőjét kérdeztük.

Török Tímea

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

- A helyi és környékbeli lakosok jóval több vért adnak, mint a kitűzött cél, ezzel pedig statisztikailag országos első helyen állunk, Dunaújváros és térsége kiválóan teljesít – tájékoztatta lapunkat Feth Katalin.

A jó szervezettségnek és az ügyes véradómozgósításnak köszönhető minden bizonnyal az is, hogy a Pusztaszabolcs belterületén szombaton történt, komoly személyi sérüléssel járó közúti balesetben megsérült mentősök számára is gyorsan és hatékonyan tudtak elegendő vért gyűjteni. Amint azt lapunk is hírül adta, november 16-án Pusztaszabolcson beteghez vonulva – a megkülönböztető fény- és hangjelzés használata mellett – egy mentőautó villanyoszlopnak csapódott, és két mentős súlyosan megsérült.

Angeli Tamás kedden első alkalommal adott vért, apósa számára irányított véradóként a Petőfi iskola ebédlőjében
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Irányított véradást szerveztek, hogy a szükséges vért biztosítsák a sérülteknek. Nagyon sokan adtak vért, hogy segítsenek, Feth Katalin is megerősítette, hogy elegendő vér áll rendelkezésre a mentős beteg részére. A vérbank folyamatos utánpótlása azonban rendkívül fontos, mert – ebben a konkrét esetben és más rászorulónál is – életeket menthet. Aki vért szeretne adni, jelentkezzen a következő elérhetőségek egyikén a neve és telefonszáma megadásával: [email protected], vagy telefonon a 70/933-8511-es számon.

– A folyamatos ellátás érdekében akár irányított, akár normál véradás történik, értesítik a jelentkezőket. Erre azért van szükség, mert a leadott vér csak rövid ideig tárolható, és lehet, hogy a későbbiekben lenne rá életmentően nagy szükség.

Kik lehetnek az alkalmas donorok?

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt.

Férfiak évente akár ötször, a nők pedig maximum négy alkalommal adhatnak vért.

Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Minden véradás előtt van orvosi vizsgálat.

A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése – korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról –, és fizikális vizsgálata után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában