alacsony vízállás

2018.08.20. 11:30

Az eddig mért legkisebb szint alá is csökkenhet a Duna vize

Még nem érte el a Duna vízszintje az eddig mért legalacsonyabbat. Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, ami Kovács Antal kommunikációs igazgató szerint azt jelenti, hogy „nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön”.

TEOL

A dunaújvárosi öbölben az extrém alacsony vízállás miatt régen látott látvány fogadja az arra járót Fotók: Zsedrovits Enikő / DH

Folyamatos apadás

A hét végéig minimálisan apad, vagy stagnál a vízállás a Duna Paksig tartó hazai szakszán, utána pedig már pár tíz centiméteres emelkedés várható az Országos Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint. Mínusz százötven-száznyolcvan centiméteres lehet a vízszint Dunaföldvárnál, mondta el kérdésünkre Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere, akit éppen a vízparton értünk el telefonon. Nagy területen látszik a parton, hogy milyen alacsony vízállás, s a hídnál is jól megfigyelhető a vízszint csökkenése. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vízszint még nem érte el az öt-hat éve mért legalacsonyabb szintet.

Mint ismeretes, nagy idegenforgalmi projekt megvalósítása van folyamatban a városban amelyre százhuszonnégy millió forint támogatást nyert el Dunaföldvár. Az összeget tavaly százöt, az idén száztíz millió forinttal egészíti ki az önkormányzat saját forrásból. Az idegenforgalmi fejlesztést nem befolyásolja az sem, ha extrém alacsony a vízszint, tette hozzá a polgármester, mert a személyhajók száz-százhúsz centiméteres vízmagasság esetén is ki tudnak kötni. A személyhajó-kikötő területén a mederkotrást már elvégezték, a terület turistahajók fogadására is alkalmas lesz.

A dunaújvárosi öbölben az extrém alacsony vízállás miatt régen látott látvány fogadja az arra járót
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Beke Zsoltot, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna megyei szakaszmérnökét a Sióról kérdeztük. Mint elmondta, az árvízkapu jelenleg is visszatartja a vizet. A Sió alsó szakaszán azonban az aszályos időszaknak semmiféle következménye nincsen, hiszen duzzasztják a vizet. Tolna megye területén a Kapos, a Sióba torkollva, bár alacsonyak a vízszintek, azért jelent egy kis utánpótlást. Halpusztulásról, vagy olyan alacsony vízszintről, amely problémát okozott volna, nincs tudomásuk. – tájékoztatott a teol.hu

Biztonságosan üzemel az erőmű

A megye és az ország számára is a legfontosabb kérdés, hogy miként érinti a Paksi Atomerőmű működését a Duna alacsony vízszintje. Az erőmű honlapján tájékoztató olvasható a helyzetről, amelynek egyes részleteit ismertetjük. A Duna alacsony vízállása ellenére is elegendő hűtővíz áll a paksi atomerőmű rendelkezésére, azonban már életbe léptették az erre az esetre kidolgozott intézkedési terv első fokozatát. Azaz az erőmű szakemberei gyakrabban ellenőrzik a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából. Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, ami Kovács Antal kommunikációs igazgató szerint azt jelenti, hogy „nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön”. A kommunikációs igazgató közlése szerint a Duna felső szakaszán várható esőzések miatt a következő fokozatra nem lesz szükség. A harmadik fokozat alkalmazása a termelés csökkentését jelentené.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján azt közölte, hogy kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 85,38 méter volt a Duna vízállása. Akinek ez nem sokat jelentene: az Országos Vízjelző Szolgálat (Hydroinfo) adatai szerint jelenleg Paksnál a Duna vízállása kevesebb mint húsz centiméterrel haladja meg a mérések kezdete óta megfigyelt legkisebb vízállást. A szolgálat augusztus 20-áig előretekintő előrejelzése szerint a vízállás a nemzeti ünnepnap reggelén már csak körülbelül tizennégy centiméterrel alakul a legkisebb mért vízállás felett. A prognózis hibatartománya azonban azt mutatja, van rá esély, hogy a következő napokban a megfigyelt legkisebb vízállás alá csökken a vízszint. A folyó vízhozama az eddig mért legalacsonyabb vízállás esetén másodpercenként nyolcszáz köbméter felett alakult, míg a négy blokk hűtésére másodpercenként körülbelül száz köbméter vízre van szükség. A legalacsonyabb vízállása esetén rendelkezésre álló vízhozam Kovács Antal szavai szerint bőven kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét is.

Nem melegedhet túl a Duna vize

Az alacsony vízszint mellett a Duna felmelegedése is különleges figyelmet irányít a folyóra. A víz hőmérséklete jelenleg 25 és 26 fok között alakul. Az atomerőműnél 25 Celsius fok felett folyamatosan figyelik a hőmérsékletet. Az elmúlt időszak hősége, és a Duna megemelkedett hőmérséklete nem okozott biztonsági kockázatot az erőmű termelésében, a blokkok leállításának szükségessége nem merült fel, ugyanakkor néhány tíz megawattal csökkent az erőmű által termelt villamos energia mennyisége.

A Duna vizének emelkedő hőmérséklete ugyanis rontja az atomerőmű kondenzátorainak hatásfokát, így a blokkok termikus hatásfoka romlik, ennek következtében pedig csökken az erőmű által termelt villamos energia mennyisége. A hűtővíz visszaengedésére környezetvédelmi szabályok is vonatkoznak. Ezek szerint a kibocsátási pontoktól a folyásirányban számított ötszáz méteren belül, a kibocsátott hűtővízzel keveredett víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 fokot. Az elmúlt napokban ez a lehetőség nem merült fel, azonban ez a szempont a jelen állás szerint akár a 2080-as évekig működő 5. és 6. blokk esetében is releváns.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!