történelem

2021.11.21. 18:00

A Habsburg-ház trónfosztása száz éve történt

Bár november első napjaiban arról szoktunk megemlékezni, hogy a szovjet tankok 1956-ban hogyan taposták el a magyar szabadságot, a 20. században a szabadságharcon kívül más sorsfordító eseményre is az ősz ezen szakában került sor.

Farkas Lajos

Éppen száz éve történt, hogy IV. Károly magyar király másodszor is visszatért Magyarországra, és másodszor is kísérletet tett trónja visszaszerzésére. A gyakran „második királypuccsként” is emlegetett próbálkozás az antant és a szomszédos államok tiltakozását is kiváltotta, és a nemzetközi nyomás hatására 1921. november 6-án a magyar nemzetgyűlés törvényt alkotott a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztásáról. Az események 100. évfordulóján Tarján M. Tamás történésszel, a Rubicon Intézet tudományos segédmunkatársával beszélgettünk.

Károlyt őrizetbe vették, majd egy brit hajón elhagyta Magyarországot

– IV. Károly 1921 húsvétján egyszer már megpróbálta visszaszerezni a magyar trónt, ám Horthy Miklós kormányzó ellenállása miatt nem járt sikerrel. Mivel magyarázható, hogy októberben ismét visszatért Magyarországra?

– Természetesen nem tudhatjuk pontosan, hogy Károly fejében pontosan milyen gondolatok voltak, amikor októberben a kalandos utazást megtervezte – feleségével, Zita királynéval egy repülőgépen érkezett Nyugat-Magyarországra október 20-án –, de számos olyan tényezőt fel tudunk sorolni, ami újabb próbálkozásra ösztönözte őt.

Tarján M. Tamás történész Fotó: Fortepan/Lencse Zoltán/rubiconintezet.hu

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy a korabeli magyar belpolitikai helyzet igen bizonytalan volt, hiszen Horthy Miklóst 1920-ban ideiglenesen ruházták fel a kormányzói jogkörrel, mandátumát azonban időben nem korlátozták. IV. Károly a húsvéti látogatás során még csak ígéretet sem tudott kicsikarni arra vonatkozóan, hogy mikor térhet vissza a trónra, Horthy – a szomszédos államok és a nagyhatalmak várható tiltakozására hivatkozva – egyszerűen türelemre intette őt.

Miután a magyar politikában volt egy igen befolyásos szabad királyválasztó tábor, amely nem akarta a Habsburgokat viszontlátni a trónon, Károly joggal hihette, hogy várakoztatása csak az időhúzást szolgálja, és Horthyék a kedvező alkalmat keresik a trónfosztásra. Erről igyekeztek meg­győzni őt a radikálisabb legitimisták is, akik a királyt azzal hitegették, hogy alattvalói türelmetlenül várják visszatérését. Valójában a közvélemény végletesen megoszlott ebben a kérdésben: az ország nyugati, zömmel katolikus fele Habsburg-párti volt, a keleti, protestáns, „kurucos” hagyományokat őrző alföldi régiót viszont a szabad királyválasztó álláspont jellemezte. A kormányban is egyensúly volt ebben a tekintetben, a KNEP az előbbi, a Kisgazdapárt az utóbbi tábort képviselte.

Károlyt a belpolitikai helyzet mellett az is visszatérésre ösztönözte, hogy a sajtóban időről időre pletykák röppentek fel jövőbeli internálásáról. 1919 tavaszától Svájcban tartózkodott, ahonnan lehetett némi befolyása a hazai eseményekre. Ha messzebb költöztetik – pl. Madeirára, ahogy az később történt –, akkor nyilván elszigetelődik az országtól.

– Miért akarták a legitimisták Károly visszatérését? A király iránti hűség motiválta őket?

– A lojalitás, az uralkodónak tett eskü kétségkívül fontos volt. Amikor október 20-án este ifj. Andrássy Gyula, a kor egyik legbefolyásosabb politikusa a Cziráky család birtokán szó szerint „összefutott” Károllyal, és a király csatlakozásra szólította fel, ő minden józan számítást feladva engedelmeskedett. Apponyi Albert is bevallotta később, hogy ha ő kerül hasonló szituációba – mivel Pesten tartózkodott, ez nem történhetett meg –, szintén képtelen lett volna elutasítani az uralkodói kérést. A legitimisták között sok régi vágású konzervatív politikust találunk, akik hűségesküjüket valóban ennyire komolyan vették.

De természetesen racionális szempontok is motiválták a Habsburg restauráció támogatóit, Károly visszatérésétől a legitimisták komoly bel- és külpolitikai előnyöket vártak. Azzal érveltek, hogy ha az államfői hatalmat a király és nem egy ideiglenes kormányzó birtokolja, jóval könnyebb lesz megteremteni a politikai stabilitást. Az uralkodói tekintély például egységre juttathatja a törvényhozókat, és megfékezheti a még akkoriban is garázdálkodó különítményeseket.

Vasútállomás, tábori mise 1921. X. 22-én, IV. Károly király és Zita királyné (a lámpaoszloptól balra) visszatérése során.

A külpolitikában pedig azért járt volna haszonnal Károly trónra ültetése, mivel – a legitimisták szerint – így megnőtt volna Magyarország esélye a revízióra. A Habsburg-pártiak hangsúlyozták, hogy a király nem fogadta el a trianoni békediktátumot, és azzal kecsegtették a közvéleményt, hogy ha Károly uralma helyreáll, az elszakított területeken élő egykori alattvalói visszatérnek majd hozzánk.

– Volt ezeknek a reményeknek realitása?

– Úgy vélem, hogy a belpolitika terén a legitimisták érvelése elfogadható volt, külpolitikai elképzeléseik azonban elrugaszkodtak a realitásoktól. Túlbecsülték Károly népszerűségét és főleg közép-európai befolyását. Ugyanakkor azt is fontos látni, hogy a trianoni béke haszonélvezői éppen attól tartottak, amiben a magyar legitimisták bíztak. Éppen ezért tiltakoztak a Habsburgok restaurációja ellen, és igyekeztek mozgósítani az antant hatalmakat is IV. Károly ellen.

– A nemzetközi körülményeket is figyelembe véve 1921 októberében milyen esélyekkel tért vissza IV. Károly Magyarországra?

– Károly repülőgépe október 20-án szállt le Dénesfa mellett, és október 22-én tudott elindulni Sopronból a főváros felé, miután Ostenburg-Moravek Gyulának és Lehár Antalnak köszönhetően egy néhány ezer főt számláló sereg gyűlt össze a támogatására. Ebben a pillanatban és a Budaörsig tartó út során a király abszolút fölényben volt, mert az érkezése váratlanul érte a kormányt, és a Magyar Királyi Honvédség ütőképes alakulatai más országrészekben állomásoztak. Ezeket csak október 23-án napközben sikerült a főváros közelében összegyűjteni, amikor Károly erői és a kormányzó támogatására verbuvált csapatok Budaörsnél már jó pár órája farkasszemet néztek egymással. Ha tehát a király határozottan lép fel, akkor Budapest és a vár elfoglalásával a belső küzdelemből győztesként jöhetett volna ki. Károly azonban nem akart polgárháborút, és amikor október 23-án világossá vált előtte, hogy Horthy támogatóit a puszta erődemonstráció nem készteti megadásra, visszariadt a vérontástól. Egy rövid csata után beleegyezett a fegyverszünetbe, majd lényegében tétlenül tűrte, hogy csapatait a kormányzó egyre gyarapodó erői lassan körbezárják.

De tételezzük fel, hogy Károly kapitulációra kényszeríti Horthyt! Véleményem szerint a restauráció ebben az esetben is meghiúsult volna a szomszédos államok ellenállásán, amelyek a király visszatérését a korábban már elmondott okokból elfogadhatatlannak tartották. A várható közép-európai válsághelyzet miatt a nagyhatalmak is idejekorán tiltakoztak a Bethlen-kormánynál IV. Károly esetleges „visszafogadása” ellen. Ugyanakkor egyes bizalmas üzenetekből – amelyeket a király Párizzsal váltott – arra is következtethetünk, hogy ha a trón visszafoglalása csendben és gyorsan megy végbe, a „nagyok” nem kifogásolták volna az államfőcserét.

Az események viszont úgy alakultak, hogy Károlyt a budaörsi csata után Tatán őrizetbe vették. Később néhány napot Tihanyban töltött, majd Bajánál egy brit hajó fedélzetére lépett, és Zita királynéval együtt örökre elhagyta Magyarországot.

– Mindennek tükrében IV. Károly november 6-ai trónfosztása kényszer eredménye volt, vagy inkább a szabad királyválasztók győzelmét láthatjuk benne?

– A legitimisták később előszeretettel vádolták azzal Bethlenéket, hogy túlságosan is készségesek voltak Károly kiadásakor és a trónfosztáskor, ugyanakkor egy dolgot nem szabad elfelejtenünk. A trónfoglalási kísérlettel Magyarország úgy „keltett zavart” az európai politikában, hogy rá volt utalva a nagyhatalmak jóindulatára. Egy héttel a király visszatérése előtt a magyar kormány kiharcolta Velencében, hogy Sopronban és környékén népszavazást tarthassanak a terület hovatartozásáról. Ha Károly ügyében Bethlenék – teljesen feleslegesen – szembemennek a nagyhatalmi követelésekkel, akkor ezt a lehetőséget kockáztatták volna.

Ha tehát a kényszer vitatható is, a detronizációhoz fűződő magyar érdek nem. Sokatmondó, hogy az Apponyi Albert körül tömörülő legitimisták a trónfosztásról tartott szavazáskor távolmaradással fejezték ki véleményüket. Éles kritikájuk ellenére nem akadályozták a nemzetgyűlés munkáját.

– IV. Károly visszatérési kísérleteit gyakran „királypuccs” néven emlegetik. Helytálló-e ez az elnevezés?

– A szabad királyválasztók sajtója már az események idején „királypuccsnak” titulálta Károly visszatérési kísérleteit, és miután a Habsburgokkal sem a Horthy-korszak, sem a szocialista éra történetírása nem szimpatizált, ez az elnevezés megmaradt a köztudatban. Maga a kifejezés ugyanakkor egy oximoron, hiszen egy uralkodó hogyan puccsolhatná meg a saját országát? Feltéve persze, hogy törvényes királyról beszélünk. IV. Károly viszont a jog szerint törvényes királynak számított, hiszen 1918 novemberében csupán visszavonult jogainak gyakorlásától, és előre elismerte Magyarország jövőbeli államformáját. Mivel 1920-ban hazánk visszatért a királysághoz, ő ismét a trón birtokosának számított. Nem véletlen, hogy a szabad királyválasztók sem jogi érvekkel, hanem az érzelmekre hatva – Rákóczira, ’48-ra hivatkozva – utasították el Károly visszatérését.

A legitimisták persze szívesen „jogászkodtak”, a korona sorsáról azonban náluk jóval nagyobb erők döntöttek.

– Maradt-e reális esély a Habsburgok visszatérésére az 1921. évi trónfosztás után?

A „mi lett volna, ha…” egyszerre izgalmas és nehéz műfaj a történészek számára. Mivel a két világháború közötti Európát nem a megmásíthatatlan szerződések jellemezték, nem elrugaszkodott az a feltételezés, hogy idővel a nemzetközi ellenérzés csillapodik, és Károly visszatérhetett volna a trónra. Ez a szcenárió Bethlen István fejében is megjelent a trónfosztás után. Az esélyek azonban gyakorlatilag elszálltak azzal, hogy IV. Károly 1922 áprilisában Madeira szigetén elhunyt, örököse, Ottó főherceg pedig ekkor még a 10. életévét sem töltötte be. Az elvhű legitimisták, akik a trónfosztás után tartósan ellenzékbe szorultak, az 1922-es választási kampányban még megpróbáltak azzal borsot törni Bethlen orra alá, hogy „II. Ottó” eljövendő koronázásáról beszéltek, de ennek irrealitását ők is látták. A Habsburg-ház feje a viharos 20. században Nyugat-Európában, korona nélkül futott be nagyívű karriert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!