Jégkorong

2015.12.03. 18:30

Bradley Smith, az Acélbikák kanadai hétvédje Hongkongból érkezett

Dunaújváros - Bradley Smith, a Dunaújvárosi Acélbikák kanadai védője első alkalommal játszik Európában. Kanadában a két legerősebb junior ligában, a QMJHL-ben és OHL-ben játszott, majd a CIS egyetemi ligában, hozzánk nem akárhonnan, mint Hongkongból érkezett. Európában most játszik először.

Boda Bence

- Hogyhogy ezt a magyar lehetőséget választotta?

- Mindig is Európában képzeltem el a karrieremet. Szerencsére kapcsolatba kerültem Lee Gilberttel nyáron és sikerült egy mindkét fél számára megfelelő megállapodást elkészíteni. Miután beszéltem két egykori csapattársammal, akik Miskolcon játszottak, már biztosan tudtam, hogy jól választottam, mivel csak jó dolgokat mondtak a ligáról és az országról is.

- Magyarországra egyéves hongkongi kitérő után érkezett. Hogy került egy kanadai hokis Hongkongba?

- Az utolsó egyetemi évemet sérülés miatt kihagytam, és úgy gondoltam, befejezem a jégkorongot, és dolgozni kezdek. Befektetési banki gazdálkodás szakon végeztem, és egy ismerősöm ajánlotta, Hongkongban hasznosíthatnám a diplomámat és hokizhatnék is. Nagy élmény volt az ott eltöltött év. Sok kanadai és svájci légióst szerepeltetnek, sokokat költenek az utánpótlás-nevelésre, amit nagyon komolyan vesznek úgy, mint itt Dunaújvárosban.

- Hogy tetszik a város és az ország eddig?

- Nagyon élvezem eddig a magyarországi életet, az emberek befogadóak, az ételek pedig kiválóak. Nagyszerű napokat töltöttünk el Budapesten is, ahol lélegzetelállító látványosságok vannak, de mindig jó visszatérni Dunaújvárosba, sokkal közvetlenebb itt a hangulat, s mivel otthon hasonló közösségben élek, otthonosabb is számomra.

- Az Európára való átállás könnyen ment?

- Az európai életre, mindennapokra való átállás elég könnyű volt. Mindig szerettem változatosan élni, és Magyarország a jégen és azonkívül is friss élményekkel gazdagított - remek, számomra teljesen új kultúrát ismerhettem meg. Ami azt illeti, a játékstílus nagyban különbözik, okosabban, fegyelmezettebben kell játszani. Nem lehet össze-vissza szaladgálni a jégen, nem fáraszthatod ki magad, és a korongbirtoklás rettenetesen fontos.

Bradley Smith alapvetően center, de Dunaújvárosban a védelemben számítanak rá

- Mit gondol a ligáról? Milyen azokhoz a bajnokságokhoz képest, amelyekben eddig játszott?

- Nagyon sok a tehetség a ligában. Nincs könnyű, vagy előre letudott meccs. Bárki nyerhet lényegében bárki ellen. Úgy gondolom ez a kiegyenlítettség nagyon ritka a ligákban, ami mindenképpen emeli a MOL Liga megítélését. Nagyon nehéz összehasonlítani az európai és észak-amerikai ligákat, a jégfelület mérete és a játékstílus is nagyon különböző. Észak-Amerikában a fizikális játék dominál, a csapatok strukturális védelemre alapoznak, egyszerű hokit játszanak. Szeretem az európai stílust, mivel nagyobb szabadságot ad a játékosoknak és több a támadási lehetőség a nagyobb jégfelület miatt.

- Mit gondol,mik az esélyeink a rájátszás elérésére?

- Úgy gondolom nagy esélyünk van, hogy megcsípjük az egyik rájátszást érő pozíciót. Jelenleg is ott állunk és semmi kedvünk kimozdulni belőle. Sok kulcsjátékosunk kiesett a keretből az utóbbi időben, de a felfogásunk nem változott. Mindenkinek egy szinttel feljebb kell kapcsolnia és felvennie azokat a szerepköröket, amik most hiányoznak a csapatból, ha sikeresek szeretnénk lenni.

- Hátvéd pozícióban játszik, pedig alapvetően csatár. Mennyire áll kézre ez az új helyzet?

- Alapvetően center vagyok, de azért volt némi tapasztalatom hátvédként is - junior koromban voltam bekk. Némi átállásra szükség volt, de már nem érzem magam kényelmetlenül a kék vonalon sem. Úgy érzem, jobban tudom így kontrollálni a mérkőzés tempóját és jobban látom a kialakuló akciókat is.

A DAB ma a MOL Ligában Újpesten vendégeskedik, a találkozó 18 órakor kezdődik. A meccsen valószínűleg pályára lép az Acélbikák új igazolása, a 196 centis 100 kilós szlovák hátvéd, Miroslav Durak. A játékos a szlovák extraligás Skalicából igazolt Dunaújvárosba. Tavaly Újpesten szerepelt, ahol a védőként 40 mérkőzés nyolc gólt lőtt és adott 27 passzt, ami a kanadai táblázaton 35 pontot jelentett.

A múlt héten a DAB csapatkapitánya, Azari Zsolt lengyel első osztályú Sanokhoz szerződött. A csatár a héten be is mutatkozott az új klubjában, Tychyben 2-0-ra nyertek Azari az első sorban játszott, pontot nem szerzett.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!