Jégkorong

2012.08.13. 19:17

Frank Banham: ''Mindig fejlődni kell!''

Székesfehérvár - Bemutatkozott a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata szombaton szép számú közönsége előtt. Az új igazolások ígéretesek, s elképzelhető: erősebb lesz a csapat, mint egy éve.

Silye Sándor

Frank Banham nem ismeretlen a fehérvári nézőknek, hiszen a Ljubljana és Zagreb játékosaként játszott már a megyeszékhelyen. A gól és ponterős csatár 32 meccsen a sportág Mekkájában, az NHL-ben is játszott.
A szlovénoknak és a horvátoknak meghatározó embere volt, de korábban Salzburgban is szerették, 108 pontot és 54 gólt szerzett három szezonban ott. Fehérvári bemutatkozása  jó volt, bár még nem szokhatott össze a társakkal, de megmutatta remek technikáját, küzdőszellemét, a Miskolc elleni meccsen 1 gól és 1 gólpassz fűződött a nevéhez. Mondtam neki találkozásunkkor, voltak, akik örültek, amikor meghallották, hogy ide igazolt, mert egy szent őrült, megszállott, győzni akaró játékos került Fehérvárra.
 
- Egész életemben jégkorongoztam, és másokhoz hasonlóan azért tudok ilyen hosszú ideig játszani, mert megőriztem a versenyszellememet. Megszállottság is kell, még most 37 évesen is  nagy szenvedéllyel viseltetem kedvenc játékom, életelemem, a jégkorongsport iránt - mondta.

- A sportág iránti szenvedélye miben nyilvánul meg?
 
- Kulcsmotívum a játékos számára, hogy folyamatosan fejlődjön. Amikor nyolc éve először léptem át ennek a ligának a küszöbét, nyomaiban sem hasonlított arra, amilyen ma. Sokat javult a mérkőzések, a bajnokság színvonala, ami megkövetelte, hogy lépést tartsak e fejlődéssel. Mindez változást jelentett a mentalitásomban, a játékomban.


 
- Ha azt mondom, hogy Frank Banham és NHL, mi ugrik be rögtön?
 
- Több dolog! Nagy élmény volt, hogy együtt játszhattam Jari Kurrival Edmontonban. Számomra az NHL-es életemben Kurri és Gretzky voltak a nagy idolok. Emlékezetes marad az is, amikor az első meccsemet játszottam Edmontonban, hiszen e város környékén nőttem fel. Az egész családom ott volt a nézőtéren. Gólt is szereztem, így ez volt az NHL-es karrierem legszebb találata.
 
- Nyolc éve van Európában. Hiányzik a család?
 
- A gyerekeim még picik, így ők és a feleségem is hiányoznak. A srácok egy hónap alatt is sokat változnak, szeretném látni a fejlődésüket. Ami a szüleimet és a testvéreimet illeti már másabb a helyzet, mert 15 éves koromban elköltöztem otthonról. Sajnos 18-20 éve nem karácsonyoztam velük, de a sportért meg kellett hoznom ezt az áldozatot.

- Milyenek az első benyomásai a fehérvári társakról?
 
- Tudtam, hogy itt jó játékosok vannak, ez most megerősödött bennem. Új csapat, új kihívás, új remény vár rám. A bajnoki címben hiszek, a Salzburggal már bajnok voltam, szeretném ezt Székesfehérváron is átérezni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!