Hírek

2010.01.21. 03:29

Támogatásra számítanak

Kisapostag - Az önkormányzati vezetők is kíváncsiak arra, hogy a lakók hány százaléka hajlandó beszállni a csatornázás folytatásába. A szándék kiderül a lakossági fórumokon...

Körmendi Erzsébet

Fordulóponthoz érkezett a négy települést - Kisapostagot, Baracsot, Mezőfalvát és Nagyvenyimet - érintő csatornaberuházás. A lakossági szándéknyilatkozatokból heteken belül egyértelműen kiderül, hogy megérte-e a második forduló előkészítésére áldozott pénz, idő és energia. Az önkormányzatok ugyanis csak akkor adhatják be a pályázatukat a támogatásra, ha a lakók 75 százaléka nyilatkozatban vállalja a csatlakozást.

A lakossági fórumok sorát Kisapostagon kezdték tegnap. Rácz Krisztina projektmenedzser tájékoztatta a megjelenteket arról, hol tart a beruházás előkészítése, és mire kell számítani. A település 368 ingatlanjára terjed ki a szennyvízrendszer bővítése, de jó, ha hatvanan voltak a fórumon. A kérdezők zöme arra volt kíváncsi, hogy mennyibe kerül a mű.

A településeken élők 65-70 százalékát érinti a beruházás második üteme. Az előkészítésre, tervekre 85 millió forintot nyertek a falvak. A pályázati anyaghoz azonban nemcsak a dokumentációt kell csatolni, hanem a lakók szándéknyilatkozatát is - ezeket gyűjtik be a fórumokon. A tét nem kevés: a hárommilliárdos beruházás 82 százalékos támogatásának elnyerése.

A képviselőtestületek ígéretet tettek a második ütemhez tartozó településrészeken élőknek: nekik sem kerülhet többe a csatornázás, mint azoknak, akiket az első ütembe soroltak. Vagyis legfeljebb 200 ezer forint lehet.

Makó József szerint Baracson a durván 1200-ból 824 ingatlant érint a csatornázás. A polgármester reméli, hogy annak ellenére is csatlakoznak az emberek a fejlesztéshez, hogy drága az elvezetési és tisztítási díj. Márok Csaba, a gesztor település polgármestere konkrét összeget mond: 495 forint plusz áfa a csatornadíj most, és ehhez még hozzá kell számítani a vízdíjat. A további emelkedést egyetlen módon védhetik ki, ha minél többen rákötnek, és javul a szennyvíz-elvezető rendszer kihasználtsága. Nagyvenyimen 920 ingatlan 75 százalékának nyilatkozatát várják a pályázat benyújtásához. Rauf Pál polgármester bízik abban, hogy a többség valóban igényli a beruházást. Schreiner Bélának hasonló a véleménye, bár a polgármester tart attól, hogy nem akarnak újabb terhet vállalni az emberek, mert a bizonytalan gazdasági helyzetben félnek évekre elkötelezni magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!