Hírek

2013.02.24. 16:14

Sztrájk igen, blokád nem a vasműben

Dunaújváros - Folytatódik a Dunaferrben a sztrájk, rendben - ha erre az esetre alkalmazhatjuk a rend kifejezést.

Pekarek János

A hét végén is folytatódott a munkabeszüntetés az ISD Dunaferr Zrt. több üzemében. A hengerművekben, az acélműben, a nagyolvasztóműben, a kokszolónál, a szállítóknál, a karbantartóknál több száz ember szüntette be a munkát műszakonként. A folyamatosan működő üzemekben a termeléssel csak naponta egy-két órát állnak le, amit már jó előre előkészítenek. A nagyolvasztóműből a tömörítő üzem dolgozói csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

Mucsi Zoltán, a sztrájkot szervező Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke lapunknak elmondta: a munkabeszüntetés rendben, fegyelmezetten, a biztonsági előírások betartásával zajlik, sztrájktörési kísérlet nem történt a gyárban.
A rendőrség közben pontosította azt az információt, amely szerint visszavonták volna azt az engedélyt, amelynek alapján 48 órán át elállhatták volna a sztrájkolók a városi vasútállomástól a vasműbe vezető iparvágányt. Ezzel akarták megakadályozni az ukrán acél-alapanyag beszállítását.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a jogszabályok alapján a rendőrség nem vonhat vissza engedélyt: csak tudomásul vehet vagy megtilthat demonstrációt. A síntorlasztól a sztrájkbizottság állt el, megtudva, hogy a MÁV Zrt. (tiszteletben tartva a vasműsök sztrájkhoz való jogát) a személy- és vagyonbiztonság teljes körű figyelembebételével, a hatályos belső utasítások alapján megtiltott a MÁV területén minden demonstrációt.

Szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé tervez demonstrációt a sztrájkbizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!