Hírek

2015.02.16. 19:10

Postahivatali űr Pentelén

Dunaújváros - Pentelének és Újtelepnek mindenképpen szüksége lenne egy közeli postára. Ne fosszák meg őket ettől!

Pekarek János

Ősz óta tudjuk, hogy a Magyar Posta Zrt. be akar zárni három kis dunaújvárosi postahivatalt: Pentelén a Petőfi utcait, a Technikumban a Vörösmarty utcait, illetve a Barátság városrészben a Barátság útit. Akkor ismertették ugyanis ezt a tervet a város közgyűlésében.

A napokban pedig közöltük a Magyar Posta Zrt. szóvivőjének, Apáti-Tóth Katának részletes válaszát (teljes terjedelmében) arról, hogy miért is van szükség erre a bezárásra. Röviden: azért, mert ezek a hivatalok a posta felmérése szerint a városi postahivatali forgalomnak mindössze 4-5 százalékát bonyolítják le. Vagyis: nem hatékonyak. Ugyanakkor, így a szóvivő, mindegyikhez közel, negyedóra távolságban van másik postahivatal, ahol az ügyes-bajos dolgok elintézhetők. A posta városi hivatalaiban több mint száz ember dolgozik, a három intézmény bezárásával 4-5 fővel csökken a létszám.

A régi pentelei postahivatalért nagyon sok környékbeli izgul. Szeretnék, ha továbbra is működhetne, mert szerintük a forgalma elég nagy, a többi posta pedig messze van tőlük. Mások azt javasolják, hogy ha mégis becsukják ezt a postát, akkor nyissanak egy másikat hozzájuk közel. Ott van ehhez a Tesco...

Ez így bizonyára igaz. És mégsem biztosan! Legalábbis a penteleiek szerint, akik közül többen is jelezték már szerkesztőségünkben, hogy számukra elfogadhatatlan a Petőfi utcai hivatal bezárása.

Hétfőn például Erdélyi József Petőfi utcai lakos tett panaszt nálunk. Ő úgy fogalmazott: számára hihetetlen, hogy a Petőfi utcai kisposta mindössze a a városi forgalom 4-5 százalékát bonyolítaná (ha a másik két hivatallal együtt jönne ki a 4-5 százalék, azt még inkább hihetetlennek tartaná.)

Pentelén ugyanis legalább nyolcezer ember lakik, és számukra ez a legközelebbi, tehát szinte az egyetlen postahivatal. A város lakossága pedig mintegy 48 ezer lélek tehát szerinte a pentelei az egyik legforgalmasabb hivatal a posták közül! (megjegyezzük: a technikumi és a Barátság városrészi posták látogatói is hasonló véleményt fogalmaztak meg szerkesztőségünkben.)

Ráadásul a penteleiek számára a Római városrészben, a Váci Mihály utca 1. szám alatt működő postát jelölték ki, mint amelyik negyedóra alatt elérhető nekik. Nos, jegyezte meg Erdélyi úr, bizonyára vannak olyan penteleiek, akik negyedóra alatt elérnek oda, azonban a nagy többség számára ez a postahivatal nem csak gyalog, hanem autóbusszal is jóval messzebb van negyedóránál!

Erdélyi úr korábbi riportalanyunk: néhány éve írtunk már az ő könyvgyűjtő szenvedélyéről. E minőségében pedig csak ő egymaga az elmúlt másfél évben legalább százötven küldeményt adott postára ajánlva és nagyjából ennyit át is vett. Mégpedig minden egyes darabot a pentelei Petőfi utcai postahivatalban. Ahol elmondása szerint mindig hosszú sorokkal találkozott.

Más pentelei, újtelepi lakosok szerint ha bezárják is a Petőfi utcai postát, ezeknek a központtól távoli negyedeknek szüksége lenne egy másik postára! Akkor a Tesco áruházban kellene nyitni egy postát, mondják.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!