Hírek

2017.01.10. 19:00

Nagyon alacsony a Duna

Dunaújváros - Egyedül a téli sportoknak kedvez az időjárás, a hajózás, horgászat, vízkiemelés számára rossz az idő.

Pekarek János

Rendkívül alacsony a Duna vízállása: kedden reggel Dunaújvárosnál a vízmérce szerint mínusz 25 centiméternél állt a vízszint. A hydroinfo előrejelzése szerint ez mára, azaz szerda reggelre mínusz 33 centiméteresre romlik - majd várhatóan szombatra, lassú emelkedés után éri el a keddi szintet.

A szakemberek számításai szerint ugyanis csütörtökön mínusz 31, pénteken mínusz 29, szombaton mínusz 26 vasárnap mínusz 19 és jövő hétfőn mínusz 10 centimétert mutat majd a vízmérce.

A vízállás szempontjából nincs jelentősége, de közben erősen zajlik is a Duna, amint az képünkön is látszik: a vízfelület mintegy ötven százalékát borítják jégtáblák.

A kikötői öböl torkolata kedden délelőtt: szép a látkép... Fotó: Zsedrovits Enikő

Ez a kemény hideg következménye, ami miatt gyakorlatilag leállt a hajózás a folyón: az uszályok, vontatók téli pihenőre vonultak, horgonyzóhelyre álltak.

Ez az idő ugyan kedvez a téli sportoknak, ahogyan arról több írásunkban is beszámoltunk, beszámolunk, ám jelentősen megnehezíti például a horgászok dolgát. Akik számára természetesen nincs olyan időjárás, hogy kedvenc elfoglaltságukkal fölhagyjanak, legfeljebb célpontot kell változtatniuk, hiszen például a teljesen befagyott szabad strandon hiába is próbálkoznának. Léket vágni tilos!

Azért lehet még találni legalább részben szabad vizet a környéken.

A téli, nagyon alacsony vízállás viszont gondot okoz az ivóvíz-kiemelésben: a napokban több helyen volt vízszünet a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!