Hírek

2014.05.27. 18:50

Dunaújvárosban több helyen is felbukkantak a méhek

Hívatlan vendégek okoznak városszerte problémákat: több helyen méhrajok költöztek be kéményekbe, vagy telepedtek meg társasházak szellőzőiben.

Munkatársainktól

A mesében, vagy a rajzfilmben még oly kedvesnek tűnő méhecskék bizony az életben már nem mindig ilyen barátságosak, különösen akkor lehet már-már félelmetes a velük való találkozás, ha a rovarok ezrei váratlanul a házunkban telepednek meg. A jelenség oka többek között a túlszaporodás lehet, amikor a méhcsalád kénytelen új otthon után nézni. Ilyen esetben semmiképp se mi magunk kezdjünk bele a szó szerinti kifüstölésükbe, hívjunk szakembert a „deportáláshoz”.

Szöllősi Péter a Kossuth utcában próbált befogni egy méhrajt

Dunaújvárosban több helyen is felbukkantak a méhek, nem kis riadalmat okozva. Kedden Tóth György értesítette szerkesztőségünket arról, hogy a Kossuth Lajos utca 8-as számú házát nem is egy raj szállta meg. A helyszínen olvasónk megmutatta, hogy a tető alatt is feketéllettek a méhek, a szomszéd lépcsőháznál pedig az egyik szellőzőbe költöztek be. Ott éppen egy szakemberre bukkantunk, Szöllősi Péter méhész teljes felszerelésben próbált mentesíteni.

- Kedden  is volt dolgom, s csak ma további négy rajt kellene befognom a település különböző pontjain, ennyi helyre hívtak - érzékeltette a város egészét érintő problémát a szakember.

- Különösen rajzós évünk van, ami köszönhető az enyhe télnek, a gyorsan jött tavasznak és annak is, hogy szinte minden egyszerre virágzott. A méhcsaládok gyors fejlődésnek indultak, így a régi lakásuk kicsi lett, kinőtték már. A legfontosabb, ha észleli valaki, hogy nála szeretnének letelepedni a rovarok, rögtön szóljon szakembernek. Ilyen esetben még jó eséllyel a királynőt is be lehet fogni, de ha már bebújik mondjuk a szellőzőrendszerbe, akkor nem sok esély van erre tette hozzá Szöllősi Péter, akit a védőruha ellenére is több méh megcsípte a munka alatt, de mint mondta, ő már immunis erre. A befogott méhek karanténba kerülnek, mert betegséget hordozhatnak és megfertőzhetik az egészséges állományt.

Ebben a kéményben Gida Gábor szerint hat-, hétezer méh telepedett meg, sikerült őket begyűjteni

Nagy Gyula, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke elmondta:

- A méheknek természetes szaporodási módja a rajzás, amikor közel 30 ezer méh indul útnak a régi kasból. Ez akkor történhet meg, ha valamiért nincs dolguk, s ezért túlszaporodnak s kénytelen a család egy része új otthont keresni. Most rengeteg hasonló eset történik, mivel nem mézel az akác, nem tudtak a méhek nektárt gyűjteni. Ilyenkor új anyabölcsőt készítenek, s az öreg anya a fele népességgel útnak indul. Általában dél és 14 óra között indulnak el, a közelben leszállnak valahová 100 méteren belül, majd onnan elindulnak a felderítők optimális helyet keresni. Ha már tudják, hová szeretnének költözni, visszatérnek a pihenő rajhoz a felderítők s eltáncolják a többieknek az új irányt. A pihenő helyen fél-egy napot tartózkodnak, s ilyenkor érdemes őket befogni nyilatkozta a szakember, aki szedett már le rajokat kéményről, fáról, földről, autó kerekéről és hordóról is.

A méhész szerint most van a rajzás szezonja, de előfordul, hogy nem természetes szaporodási okok, hanem betegség vagy darazsak támadása miatt kénytelenek elhagyni otthonaikat a méhek.

Mi a teendő, ha a mi környezetünket tisztelik meg a méhek? A szakember szerint a katasztrófavédelemnek vagy méhésznek kell szólni, függetlenül attól, köz- vagy magánterületről van-e szó. A lényeg, hogy hagyják békén a méheket, ne fújják le mérgező spray-vel, ne gyújtsanak alájuk, mint ahogy ez már megtörtént több esetben is, mert idegesek lesznek az állatok, s támadnak. Az első szúrás alkalmával a méh feromont bocsát ki, amelyet megéreznek a többiek és mennek segíteni. Ezért ha valakit egy is megcsípett, igyekezzen nem hadakozni, legyezni, hanem oldalogjon el javasolja a méhész. A kirajzó méhek senkit nem bántanak maguktól, ha nem támadják meg őket.

Eddig azt gondoltam, velünk ez nem történhet meg. Vasárnap gyanús zümmögésre lettem figyelmes, amely a cserépkályhából jött. Úgy öt-hat méhecske döngicsélt. Befújtam rovarirtóval, majd a biztonság kedvéért a nyári melegben begyújtottam. Aznap úgy meg is voltunk, mi meg a méhek. No, de másnap. Hív a szomszéd telefonon. A kéményt ellepték a méhek, fürtökben lógtak. Tűzoltók, méhész, két és fél órás mentesítés, befogás. A szakember szerint a méhek száma úgy hat-hétezer közé volt tehető.

Várkonyi Zsolt


A Fejér megyei méhbefogó szakemberek és elérhetőségeik. Dunaújváros: Morvai Győző (telefonszám: 70/256-5416). Nagykarácsony: Morvai Győző. Nagyvenyim: Surányi Norbert (telefonszám: 70/269-6726). Nagyvenyim: Popovics Sándor (70/2429930). Mezőfalva Maihoffer Tibor (30/647-5372). Martonvásár: Németh György (30/921-8869). Sárbogárd: Filip Zsolt (20/398-7729). Sárszentmihály: Nagy Gyula (30/684-3790). Székesfehérvár: Antal István (30/621-0825). Székesfehérvár: Hornyák Ferenc (30/365-7598). Székesfehérvár: Kolmer Gábor (30/486-6254). Tabajd: Csiger János (30/578-7010). Kajászó: Ormándy Zoltán (70/3299445).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!