Hírek

2009.07.25. 02:29

Látássérülteknek segítenek - Számos ingyenes szolgáltatást nyújt a fehérvári központ

Dunaújváros - Megyénk székhelyén működik a Molnár Gábor Látássérültek Rehabilitációs Központja. Az intézetben május óta fogadják a gyengén látó, illetve teljesen vak klienseket.

Szabó Betty

A központ a LARKE, azaz a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesület szervezetéhez tartozik - mondta el Makádi Zsófia, aki egy három éves, gyönyörű labradorral, Amállal érkezett a szerkesztőségünkbe.

A központ a Helyőrségi Klub, avagy Tiszti Klub épületében működik, Székesfehérváron, a Malom utca 2 alatt. Zsófi pszichológusként végzett, jelenleg szakmai vezetőként dolgozik a központban, ahol igyenesen nyújtanak gyakorlati, életvezetési tanácsadást.

- A lényeg az, hogy amennyire lehet, önállóak legyenek a látásukat részben, vagy teljesen elvesztett emberek is. A szoláltatásainknak része, hogy megtanítjuk klienseinket az önálló, biztonságos közlekedésre - ami hihetetlen felszabadultságot, erőt ad a vakoknak, gyengén látóknak. 

Megtanulhatják a pontírást, segítünk benne, hogy önnállóan házimunkát végezhessenek. Saját tankonyhánk, tréningszobánk van - sorolja Zsófi. A rehabilitácioós központban számítógép-kezelést tanulhatnak, elsajátíthatják a beszélő mobiltelefonok használatát a betérők, akiknek - ha igény van rá - pszichológus segít helyzetük elfogadásában. 

A központhoz fordulókat felkészítik a munkavállalásra, a védett munkahelyeken kívül a szabad munkaerőpiacon is igyekeznek segíteni az álláskeresésben - tudtuk meg a szakmai vezetőtől. (Jelentkezni a 22/311-158-as telefonszámon lehet.) 

A környékről utazónak a tájékozódásban is segítséget tudnak adni, a támogató szolgálat kísérője ilyenkor a buszpályaudvaron várja a központba igyekvőt. Dunaújvárosban kétszáznál több vak és gyengén látó él - tette hozzá Bardocz Éva, az Írisz Klub vezetője, aki Zsófival együtt a helyi szociális irodán, kórházban, intézményekben járva népszerűsíti a rehabilitációs központ szolgáltatásait. A cél az, hogy a látássérültek minél önállóbb életet élhessenek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!