Hírek

2016.09.26. 17:55

Hogyan kerül Kuba és Venezuela Kulcsra?

Kulcs - Venezuela és Kuba mutatkozott be szombaton a Nap Háza Hold Udvara Központ közösségi rendezvényén. A két ország nagykövetével beszélgettünk. A messzi távol...

Szabó Szabolcs

- A sors úgy adta, hogy két nagykövettel beszélgethetünk itt Kulcson, egy kis Duna-menti településen. Mégis miként kerül ide Kuba és Venezuela?

Raúl José Betancourt Seeland (RBS), a venezuelai bolivári köztársaság nagykövete: - Egyrészt, a céljaink szerint minden adódó meghívásnak eleget teszünk, hiszen fontos, hogy az érdeklődő közönség számára bemutatkozzon az országunk, másrészt Magyarországon igazi otthonra leltünk. Csak egy példát mondanék: a gyermekeim is itt tanulnak, mondhatom, a legjobb feltételek mellett.

Együtt ünnepeltek: Zsíros Mária mellett Raúl José Betancourt Seeland és Bán Adél, a venezuelai nagykövetség munkatársa Fotó: Ady Géza

Julio César Cancio Ferrer, Kuba nagykövete:

- Egy nyitott és minden tekintetben pozitív érzés fogadott amikor Budapestre, és Magyarországra kerültem. Otthonra leltem itt, bár úgy vélem, látom és érzem, mintha a magyar emberek némileg szomorúan élnék meg jelenlegi helyzetüket, pedig ez csak egyfajta látásmód kérdése.

Milyen kapcsolatunk lehet e két országgal?

RBS: - A válasz egyszerű: amilyet alakítunk. Venezuela kormánya úgy ítélte meg, fontos, hogy itt legyünk Magyarországon, hiszen ez egy kiemelkedő hely a térségben. Természetesen léteznek és működnek kulturális kapcsolatok, ám számunkra a lényeg, hogy jelen legyünk a régióban.

Julio César Cancio Ferrer, Kuba magyarországi nagykövete Fotó: DH

JCCF: - El kell ismerni, hogy Kuba is egyre népszerűbb e régióban, így Magyarország is fontos számunkra. Sőt, a kiemelkedő történelmi események terén vannak közös találkozási pontjaink. Csak egy példát említenék: Kuba zászlaját egy kubai költő, Teurbe Tolón tervezte 1849-ben a csillagos-sávos amerikai lobogó mintájára. A csillagot - amelynek La estrella solitaria (A magányos csillag) a neve, azért választották, hogy fényével mutassa a szabadsághoz vezető utat - Texas zászlajáról kölcsönözték. Idővel nemcsak a csillagot, hanem magát a kubai zászlót is La Estrella Solitariaként emlegették. Először 1850. május 19-én vonták fel Cárdenasban, Kuba északi partvidékén, ahol Narciso López tábornok hatszáz emberével partra szállt, és sikertelen kísérletet tett arra, hogy felszabadítsa a szigetet a gyarmatosítók uralma alól. A fehér szín a forradalmárok tiszta szándékait és az igazságot szimbolizálja, a vörös pedig a vért, amelyet a függetlenségért folytatott küzdelem során kiontottak. A zászlót az 1959 utáni kommunista diktatúra sem változtatta meg. E zászló első felhúzásánál több száz egykori magyar honvéd harcolt a független Kubáért. Köszönet érte. De számos más példát említhetnénk A múlt század közepén több száz kubai vendégmunkás érkezett Magyarországra, így olyan ipari központokba, mint Dunaújvárosba is, vélhetően Kulcson is akadhat egy-két kubai kapcsolat. A lényeg, hogy szeretnénk itt bemutatni kultúránkat és történelmünket. Úgy vélem ez egy remek esemény volt minderre.

RBS: - Akad számos olyan történelmi lecke, amely szép példája a venezuelai és magyar kapcsolatoknak. E helyen érdemes csak azt megemlíteni, hogy a fővárosban, Caracasban él egy több mint nyolcezer fős magyar közösség, amely szerves része a város kulturális életének. Kubai kollégámmal azon dolgozunk, hogy ezek a nemzetek egymásra találjanak. Nem árulunk el nagy titkot, hogy remekül éreztük itt magunkat Kulcson, ahol igazi barátokra találtunk. Bízunk abban, hogy e kapcsolat a következő években erősödni fog és még számos alkalommal is visszatérhetünk erre a családias és igazán vendégszerető településre, ahol igazán otthon érezhettük magunkat.

Címkék#Kulcs#Kuba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!