Hírek

2011.02.03. 03:29

Folytathatják a csatornázást

Mezőfalva - Több mint kétezernyolcszáz ingatlant érint a kistérségi csatornázás második üteme, amelyre a négy önkormányzat 1,85 milliárd forint támogatást nyert.

Körmendi Erzsébet

Az érintett településeken a csatorna gerincvezetéke, valamint a főművek már évekkel ezelőtt - az első ütemben - elkészültek. A folytatásra nyertek most 1 milliárd 854 millió 476 ezer forintot, ami 79,49 százalékát fedezi a kiadásoknak. A számítások szerint ugyanis nettó áron 2 milliárd 333 millió forintba kerülnek a tervezett munkálatok. Az önkormányzatoknak ebből jelentős összeget, 478 millió 543 ezer forintot kell vállalniuk. Az önrész előteremtésén dolgoznak most a községházákon. Márok Csaba azt mondja: szinte naponta egyeztetnek a települési vezetők, a képviselőtestületek is rendszeresen üléseznek, próbálnak olyan konstrukciót kidolgozni, amely minden érintett számára a lehető legjobb pénzügyi és műszaki megoldást eredményezi.

A beruházás előkészítése szintén nagy feladat lesz, ugyanis a kivitelezőn kívül ki kell választani a közbeszerzések lebonyolítóját, a projektmenedzsert, a könyvvizsgálót, a mérnöki csapatot, és mindezeket közbeszerzési eljárással. Az érintett ingatlantulajdonosok közműtársulatot alapítanak, amint a képviselőtestületek megállapodtak az önrésszel kapcsolatos részletkérdésekben. A társulás dolga lesz egyebek mellett - az első ütemhez hasonlóan - a lakossági hozzájárulások beszedése és kezelése. Márok Csaba úgy véli: nagy dolog, hogy befejezhetik a csatornázást, amely bruttó értékét tekintve hárommilliárd forintos beruházás lesz a kistérségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!