Hírek

2013.11.14. 18:05

Erdőjárás a KMI-ben

Dunaújváros - Egy kis erdőszagú, lebilincselő előadással gazdagodtunk csütörtökön este a KMI-ben, könyvbemutatón.

Pekarek János

Éberhardt Béla, városunk nyugdíjas erdőmérnöke, erdeink és parkjaink egykori felelőse, gazdája, de inkább fővédnöke mutatta be csütörtökön este szerény kis könyvecskéjét a Kortárs Művészeti Intézetben.

Nem ismerem a fákat . Ez a könyvcím ironikusnak hat, hiszen aligha akad olyan ember a városban, de az országban is, aki jobban ismerné a fákat a könyv szerzőjénél ugyanakkor valóság is, mivel tényleg akad olyan fa, amelyet még ő sem ismer. Ismert: a világban járva-kelve azonban belebotlott, lefotózta, körüljárta, megtapogatta, utánanézett a szakirodalomban, és most számtalan szép, jó, vagy melankolikus történettel fűszerezve elénk tárja ebben a karcsú kötetben.

Éberhardt Béla (jobbra) fákat bemutató kötete nagy sikert aratott az író-olvasó találkozón (Fotó: Ady Géza)

Valamint a hozzá tartozó cd-lemezen, ami a könyvből kimaradt fotókat: a képek mintegy négyötödét tartalmazza, s ami a könyvbemutatón megvásárolható volt.

Aki nem jutott el oda, ne keseregjen: lesz még e könyvnek ismertetője a városban: legközelebb például a Loránttfy iskolában, szombaton délelőtt 11 órakor.

A szép, jó, avagy melankolikus történetek közül az egyik éppen a könyvvé: azt ugyanis a szerző nem csak megírta, hanem maga megszerkesztette, tördelte, korrigálta és a nyomdai előkészítést is elvégezte. Így fért bele a költségvetésébe. Akár kiadót is nyithatna...

Amúgy az (Éberhardt számára is) ismeretlen fák története önmagában is felér egy világutazással: mint említettük, Ausztráliától kezdődik, de Afrika, Amerika, Ázsia és Európa néhány egzotikus növénye is szerepel benne.

Nota bene: némelyik fának az unokatestvére városunkban is látható. Nem lövöm le a poént, de például, hogy, hogy nem, a Városháza téren áll egy himalájai cédrus...

A könyvbemutató egyébként szolid, baráti körben zajlott, családiasan: a kéttucatnyi jelenlévő mind a szerző régi barátja. Nem is maradt el a (megérdemelt) siker!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!