Hírek

2010.03.18. 03:28

Érdemkeresztes

Rácalmás - Pedagógusi és intézményvezetői tevékenysége elismeréseként Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetet át Schrick Istvánné, az Etalonsport Sportóvoda vezetője.

Körmendi Erzsébet

Miért lett óvónő? Rácalmáson nőtt fel - ugyanebbe az óvodába járt gyermekként -, a szülei azt szerették, ha otthon van, így hozzá jártak a barátnők és a szomszéd gyerekek, mindig tele volt a ház, vigyázott a kisebbekre - óvónéniskedett... Azóta - sőt pályája kezdete óta is - sokat változott a világ, mások az óvodapedagógiai elvárások, irányzatok is. A vegyes csoportot például nem alkalmazza a kitüntetett vezető az intézményében. Azt mondja: az egykorúak között jobban kitűnik, ha lemarad valamelyik ovis a társaitól, illetve a másik véglet, ha plusz feladatot tudunk adni annak, aki kimagaslóan jó képességű.

A rácalmási óvoda pedagógiai programja a művészetoktatásra épül. Schrick Istvánné úgy véli, jól választottak, amikor a helyben működő Violin művészeti iskolával együttműködve kifejlesztették ezt a módszert. Jól működik a zeneovi és a sportovi - az utóbbi keretében kézilabdáznak a kicsik -, külön foglalkozáson tanulhatnak a gyerekek dzsessz-balettet, néptáncot is. A bábozás, a zene, a képzőművészet segíti a gyerekeket az elmélyülésben, szárnyakad ad a fantáziájuknak, fejleszti a képességeiket - mondja az óvodavezető.

A rácalmási intézmény folyamatosan fejlődik Schrick Istvánné irányítása alatt. Korábban 100 gyermeket tudtak fogadni, ám a szülők ennél többet akartak, így a bővítésekkel és fejlesztésekkel lehetővá vált, hogy ma már öt csoportban 140 kicsi élvezhesse a kiváló adottságokat. Kulcsról is jár hozzánk egy fél csoportnyi gyermek - teszi hozzá Schrick Istvánné.

A kollégái nagy titokban felterjesztették az Érdemkereszt kitüntetésre, amelyet jeles szaktekintélyek társaságában vehetett át Hiller Istvántól március 14-én a Szépművészeti Múzeumban. Azt mondja: A szülők és a gyermekek mosolyánál, szereteténél és a kollégák elismerésénél többre nem is vágyhat egy vezető. Jólesik, hogy értékelik a munkámat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!