Hírek

2017.08.07. 15:40

Drónozunk, drónozunk? - Brutális bírság lehet a vége!

Nemrég óriási visszhangot kapott a magyar sajtóban, hogy egy irányíthatatlanná váló drón betörte egy autó szélvédőjét Budapesten. Személyi sérülés nem történt, de anyagi kár keletkezett, és ez az eset újra ráirányította a figyelmet a drónok reptetésével kapcsolatos szabályozásra is.

DH-információ

Az érintettek között vannak a biztosítók is, egyikük augusztus 1-jétől elérhetővé tette egy egyesület tagjai számára a drón-felelősségbiztosítások új generációját. Azt is mutatjuk, hányan fizettek eddig kemény pénzeket engedély nélküli drónreptetés miatt.

Sokat hallani arról, a hatóság bizony nem nézi ölbe tett kézzel, ha valaki drónt reptet engedély nélkül.

A pilóta nélküli légijárművekkel engedély nélkül végrehajtott műveletek miatt a Légügyi Hatóság a 2015. és a 2016. évben összesen 19 személyt bírságolt meg. A büntetési tételek 20 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedtek - juttatta el a hivatalos adatokat a Pénzcentrumhoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

A Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) vezetője, Tuzson Gergely szerint tízezres nagyságrendben járja már pilóta nélküli légi jármű a magyar légteret. Rohamos számbeli növekedésük egyik motorja, hogy a kisebb kategóriájú gépek gyakori és kedvelt ajándékká váltak. Más kérdés, vajon hányan vannak tudatában annak, mekkora kockázatot is jelentenek a megajándékozottak számára ezek az ártatlannak tűnő eszközök - áll a Groupama Biztosító közleményében.

Magyarországon jelenleg is szigorú szabályozások vonatkoznak a pilóta nélküli gépek reptetésére, mind az üzleti, mind a hobbi szintű felhasználóknak légtérhasználati engedéllyel, valamint a drónpilótára kötött felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy akkor is ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük, amikor családi légi felvételeket készítenek a nyaralás során. E nélkül a tulajdonosok szabálytalanul használják a légteret, aminek akár jogi felelősségre vonás is lehet a következménye.

A szabályozás szigora indokolt, mivel a pilóta nélküli légi jármű reptetése potenciális balesetveszélyt jelenthet. A drónoknak, a repülő és helikopter modelleknek, mint járműveknek - bár pilóta nélküliek - ugyanúgy van vezetőjük, mint az autóknak. Balesetet is lehet velük okozni, pont úgy, mint egy autóval: betörhetik a szélvédőt, károkat tehetnek az épületekben, rosszabb esetben személyi sérülést is okozhatnak.

Biztosítási szempontból szabályozásuk a gépjárműpiacéra hasonlít, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonló termékkel itt is a vétlen fél kárát téríti a biztosító.

A DOE-n keresztül a Groupama Biztosító már egy ideje kínál ilyen terméket a drónok, repülő és helikopter modellek tulajdonosai számára, de Kádár Péter, a vállalat nem-életbiztosítási igazgatójának elmondása szerint a továbbfejlesztett termék és így a biztosítási szolgáltatás is - összhangban a közeljövőben hatályba lépő új légügyi szabályozással - most jóval részletesebben meghatározza, hogy milyen esetekben nyújt segítséget a biztosítás.

A drónosok jól ismerik például az ún. "autonóm" üzemmódot. Ekkor megeshet, hogy a drón valamilyen technikai okból elveszíti a kapcsolatot a vezetővel és visszatér a kiindulási pontra, vagy más, előre beprogramozott helyszínre. A Groupama Biztosító új drónbiztosítása nem zárja ki az ilyen üzemmódban okozott károk térítését.

Ugyancsak sokakat érintő kérdés a kiskorú gyermekek "drónozása". Az új biztosítás erre is megnyugtató választ ad, hiszen, ha a drónbiztosítással rendelkező felnőtt felügyelete mellett okozna kárt a gyerkőc, arra ugyanúgy érvényes lesz az új drónbiztosítás.

"A tulajdonosok végre Európán belüli nyaralásukra is magukkal vihetik a pilóta nélküli légi járműveiket, ugyanis a DOE-n keresztül augusztus 1-jétől megköthető új drónbiztosítással a Groupama a külföldön okozott kárt is megtéríti, amennyiben az üzemeltető rendelkezik a Groupama Biztosítónál kötött utasbiztosítással.

Arra természetesen ügyelniük kell, hogy tisztában legyenek az adott országban érvényes szabályozással, és rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel" - hívta fel a figyelmet Kádár Péter.

Forrás: penzcentrum.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!