18°
19°
10°

Két dunaújvárosi tűzoltó is részt vett az Angliában rendezett speciális mentési gyakorlaton

Dunaújváros - A HUNOR mentőszervezet tagjaként két dunaújvárosi tűzoltó is részt vett egy nemzetközi, angliai gyakorlaton, amely kétezer (!) önkéntes bevonásával zajlott. A a szituáció: robbantás történt a metróban. A gyakorlat kedvéért felépítettek egy állomást, valódi járművekkel, a mentőcsapatokat pedig vérző sebesültek, halottak várták...

A HUNOR-nak Fejér megyéből öt tagja van, mindannyian a dunaújvárosi tűzoltóságon dolgoznak, a márciusi bevetésen most közülük ketten – Orosz Csaba alezredes és Ambrus László zászlós – vettek részt. A tűzoltóparancsnok számolt be az élményekről, a tapasztalatokról. Mint mondta: elképesztő részletességgel építették meg a helyszínt, valódi, kisiklott metrókocsikkal, beomlott alagúttal, törmelékekkel, no meg rengeteg sérülttel, halottal. Összesen kétezer statiszta vett részt a gyakorlatban, már ez is óriási szám: – Akkora anyagi, eszközbeli erőforrásokat koncentráltak egy helyre, amit én még soha nem láttam.

A baleset bekövetkezte után elsőként a brit hatóságok kezdték meg a mentést, s mire a nemzetközi együttműködés keretében riasztott HUNOR csapat Londonba ért, már kimentették az emberek felét.

– A nemzetközi erőket jelen esetben rajtunk kívül a ciprusiak, az olaszok jelentették. Csapatunk nehéz minősítésű, ami azt jelenti, hogy tíz napon keresztül egymást váltva önellátóan tudunk menteni külföldön, ez nagyon fontos. Mi négy alegységben dolgozva, több feladatot is kaptunk a művelet során. Kilenc metrókocsit raktak egymás alá, mellé, voltak járatok, ahol meg lehetett közelíteni a szerelvényeket, de olyan alagútszakaszt is fel kellett deríteni, amelyben a gyakorlat során addig még senki sem járt. Ránk várt az alagút biztosítása és aládúcolása, tehát fából támfalakat kellett építeni – sorolta a feladatokat az alezredes, amelyeket még azzal is megnehezítettek, hogy mivel a feltételezés szerint nem volt megfelelő a szellőzés, ezért a szűk járatokban sem lángvágót, sem körfűrészt nem használhattak. Így kizárólag kéziszerszámokkal és fúrókkal tudták szabaddá tenni az utat, ez pedig lelassította a munkálatokat, valamint különös odafigyelést kívánt a tűzoltóktól. Majd komoly erőfeszítések árán eljutottak a sérültekhez, akiket a minél életszerűbb hatás miatt művérrel kentek be, a holttesteket pedig babákkal szimulálták a romok alatt, de még direkt erre a célra kifejlesztett szülő nő is várt a kimentésre.

Orosz Csaba azt mondta, most nem is a műszaki rész volt igazán nehéz, hanem a beszorult sérültek mélyből feljuttatása: – Volt olyan hely, ahol nem tudtunk sehova lépni, mert mindenütt emberek feküdtek. A két nap alatt majdnem kétszáz embert hoztunk ki, a könnyebb sérültek kisétáltak, a többieket viszont hordágyakon kellett kivinni. Akadt, hogy valakit hatvan tűzoltó adott kézről kézre a szűk járatban. Egyébként az angol orvosok súlyosság szerint osztályozták az embereket, ennek alapján dolgoztak a mentőcsapatok.

Angliában minden egységvezetőhöz – közülük az egyik Orosz Csaba volt – a helyszínen osztották be az embereket, így két nap alatt kellett összeszokni, csapattá válni.

– Az is fontos ilyenkor, hogy mindenki kapjon feladatot, sikerélményként élje meg a munkát, ami ne is legyen túl könnyű. Kell, hogy mindenki megszenvedjen. Jelen esetben hat-tíz órán keresztül dolgoztunk a romok között, ahol csak sorra adták a sérülteket, maximum inni volt lehetőség, azaz kellett állóképesség. Direkt voltak nagy súlyú emberek, akik miatt az átjárókat szélesíteni kellett, sőt, végtaghiányos statiszták is részt vettek a gyakorlatban, akiknek például sertéshúst raktak a lábukra, mintha most vágta volna le azt a vonat, azaz a teljes élethűségre törekedtek – fogalmazott.

A parancsok szerint nagyon sokat lehet tanulni egy ilyen gyakorlat során, akár az angolt, akár a szervezést, miként lehet működtetni egy ekkora mentőakciót, de arra is figyelni kell, hogy nem működnek a gépeik, ha nem visznek elektromos átalakítót, vagy az eszközökhöz csatlakozókat, mert sok országban más a szabvány.

– A munka után jött az értékelés – ez jó lett – , majd Londonban elmentünk egyenruhában sétálni, s menet közben nagyon sokan megismertek minket. Odajöttek, megveregették a vállunkat, és megkérdezték, hogy készíthetnek-e velünk közös fényképet. Ugyanis hihetetlen, de egész nap ez a gyakorlat ment a médiában, az emberek pedig látták, és szerettek volna gratulálni nekünk, megköszönni, hogy itt vagyunk. Egy kerékpáros az út túloldaláról ordítva kiabált át, majd jött és ő is rázta a kezünket. Ez a része is hatalmas élmény adott, nagyon jó volt a lelkeknek. Sajnos idehaza ilyen megbecsülést, elismerést a mindennapokban nem mindenki kap. Egyébként a gyakorlat a város teljes védelmi rendszerét, állami apparátusát érintette és mozgósította, egészen az államfőig.

 

 

 


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
A hős
Tizenkét életet mentett meg eddig Frida, a mexikói keresőkutya
Az anyatejnek nincs párja / 47 perce
Újra nő a szoptató édesanyák száma, de nem eléggé
Az időben kitolódó gyermekvállalás a babák természetes táplálását is megnehezíti, de a szakemberek szívesen segítenek.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük azokat, akik ismerték, tisztelték, szerették *CZOBOR GYÖRGY MIKLÓS* *dunaföldvári lakost,* hogy 2017. év augusztus hó 29. napján végleg eltávozott. Hamvasztás után szűk családi körben kívánjuk örök nyugalomra helyezni. A megemlékezőket 2017. október 1-jén 15-17 óra között Dunaföldváron a várban várjuk egy beszélgetésre. Emlékét őrizzük! Szerető családja
Koncert / 1 órája
Majdnem valaki címmel Udvaros Dorottya a MOM-ban énekel
Dunaújváros / 1 órája
Futócipőt húzott a város! (Frissítve)
Szabó Szabolcs
Klímastratégia / 2 órája
A klímavédelem és a változás veszélyei! Alakítsunk ki stratégiát együtt!
L. Mészáros Irma
Esős ősz – Nyereményjáték / 3 órája
Borongós őszi pillanatkép Dunaújvárosból – – Küldjön képet és nyerjen egy esernyőt!
duol.hu
Hidrológusok / 3 órája
Óriási jelentőségű változások adnak munkát a mérnököknek
Pekarek János
Tűzoltóságok / 3 órája
Lánglovagok versenye a Szalki-szigeten
Szabó Szabolcs