Hírek

2009.12.03. 03:29

Az év polgárőrsége

Dunaújváros - Kéményseprő, csatornatisztító és gyári munkások is tagjai az év polgárőrszervezete díjat elnyert Városvédő Polgárőrségnek. Mint kiderült, a feleségeknek is fontos szerepük van.

Szigeti Sándor

- Az átadás is különlegesen alakult. Attól a Sipos Gyula dandártábornoktól vettük át a díjat a Teve utcai székházban, akivel 1992-ben még közösen alapítottuk meg a Városvédő Polgárőrséget Dunaújvárosban - emlékezett vissza az elnök. (Sipos Gyula korábban Dunaújvárosban volt rendőrkapitány, ma az ORFK gazdasági igazgatóhelyettese - a szerk.)

A Városvédők időközben hivatalos beszállítói lettek a helyi rendőrségnek. Ez talán túlzás, de annyi bizonyos, hogy korábbi tagjaik közül már nyolcan választották a rendőri hivatást. Emellett arra is különösen büszkék, hogy saját rendszámfelismerő rendszerük van, laptoppal, videókamerával. A géppel a legutóbbi autóvadászaton egy nap alatt nem kevesebb, mint huszonháromezer (!) autót ellenőriztek Ercsitől Dunaújvároson át Előszállásig. Az akció során a rendőrséggel együttműködve egy lopott autót, egy bűncselekmény miatt körözött gépjárművet (benne egy ugyancsak bűncselekmény miatt körözött sofőrrel...), huszonöt forgalomból kivont járművet és hat darab lejárt műszakis autót vontak ki a forgalomból.

Hegedűs László ügyvezető elnök azt mondja: a polgárőrködéshez egyfajta, jó értelemben vett fanatizmus szükséges: - Éppen azért van nálunk háromhónapos próbaidő, hogy a jelentkezők, belekóstoljanak, milyen is ez a munka. Sokan a mai napig azt hiszik, hogy a polgárőröknek fizetés jár. Aztán ledöbbennek, amikor megtudják, hogy a saját pénzünkből járőrözünk.

Hegedűs László mosolyogva tért ki érdeklődésünk elől, hogy mennyit költenek egy hónapban egyenruhás szenvedélyükre: - Még megtudnák a feleségek! - mondja sokat sejtetően.

Azt azonban leszögezik, hogy a családnak nagy szerepe van a sikerekben. Hiszen bárhogyis szépítenék, otthonról veszik el a pénzt.

- A mostani díjjal együtt százezer forintos pénzjutalmat is kaptunk. Ennek is megvan a helye. Nyolcvanezer forintot az OPSZ által javasolt formaruhára költöttünk. Ebből az összegből négy tagunkat tudtuk felöltöztetni. A nadrág, az ing, a tavaszi és a téli kabát ugyanis nem olcsó mulatság. A bakancsra már nem is tellett - mondta keserédesen Hegedűs László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!