Hírek

2017.05.22. 19:45

Amikor kibontják a betonból Miska huszárt - pillanatfelvétel

RÁCALMÁS/PÁKOZD Számos feszült szakember figyelte, miként is bomlik majd ki betonszarkofágjából Miska huszár. Nem várt hibák és azonnali megoldások sora.

Szabó Szabolcs

Hétfő, délután fél kettő. Szélcsend és nyugalom terpeszkedik a valóban festői szépségű Velencei-tó felett. Pákozd területén, az M7-es sztráda szomszédságában azonban egy tekintélyes daruszerelvény próbál kibontani egy szoborművet annak soktonnás betonszarkofágjából. A DH az utóbbi években, de helyesebb, ha úgy fogalmazunk, a mögöttünk hagyott évtizedben mindvégig folyamatosan nyomon követte a rekordméretűre szabott huszárkatona, Miska alkotási folyamatát, és nem éppen egyszerű építését. E több mint tíz esztendőre visszanyúló történet tegnap valóban törésponthoz érkezett.

Az építőcsapat úgy határozott, hogy megbontja a betonból emelt negatívot, azaz nem éppen kis terheket megmozgatva kihámozza a már kész Miskát.

- Most itt viccelődünk, de azért nagyon is feszültek vagyunk, hiszen több mint tíz év munkája, anyagi vállalása függ ezen a bontási szakaszon - mondta el lapunknak a szoborkolosszus ötletgazdája és mecénása Vlaszák Mihály, aki azért bizakodóan nézett a művészeti munkákért felelős Rohonczi ROHO Istvánra, aki megnyugtatóan szólt:

- A zászló és felső elemek kibontása talán technikailag a leginkább veszélyes szakasz. Egy alig 8 centiméter vastag elemet kell kihámozniuk feszítéssel, faragással és emeléssel a többtonnás negatív mintából.

Minden mozdulat számít: a darunak szinte milliméterre pontosan kell emelni ahhoz, hogy a szoborminta ne sérüljön a leválasztási munkálatok során

A délután során a szakemberek több ponton és számos technikával próbálták megemelni a fent említett érzékeny elemet. Ez akkor nem sikerült, így ma részben, egy különleges technikával bevágják a betontömb felső elemét, és részekre bontva emelik majd le Miskáról a szarkofág fenti részét. Az építők bizakodnak, hogy szombaton már egy kis ünnepséget tarhatnak majd a kihámozás után, annyi azonban már biztos, hogy az ünnepélyes szoboravató szeptemberben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!