Hírek

2012.11.03. 08:12

Akadálymentesítenék a turisztikai szolgáltatókat

Közép-Dunántúl, Fejér megye – A jogi lépések helyett sokkal hatásosabb lenne jó példákkal fellépni az akadálymentesítés érdekében - vélik az Akadálymentesített szolgáltatók adatbázisát (AMESZ) építő civilek.

Klecska Ernő

Rendkívül egyszerű egy paprikás-krumpli összeütése, a látássérült, mozgáskorlátozott barátaink számára azonban mindez gyakran áthidalhatatlan nehézséget jelent - ebből a felismerésből indult el tavaly egy regionális kezdeményezés, a Séfpartner szociális szövetkezet, amelynek alapítói között túlnyomó részt fehérváriak voltak. A szervezet speciális élelmiszerek eljuttatását, elszállítását tervezte meg az arra rászorulóknak, s bár e tervük a gyártó cégben bekövetkezett tulajdonosváltás miatt egyelőre nem sikerült, rájöttek arra, milyen nagy igény lenne a turisztikai szállás- és vendéglátóhelyeken az akadálymentesítésre - mondta Zsida-Domokos Andrea, a szövetkezet elnöke.

- Beszélgetéseink során egyre inkább bizonyossá vált, hogy egy sérült ember számára mi az, ami nehezen elérhető. Nyilván a közszolgáltatások, az önkormányzatok és a közlekedés akadálymentesítését nem a civileknek kell megreformálni, de ha tudunk, akkor segítünk - szögezte le Varga Szabolcs projektvezető. A vak jogász kiemelte: van azonban egy olyan rész, a forprofit szektor, ami egy elég nagy szeletet képvisel, amelyik - ha tetszik, ha nem - ki tud bújni a szabályozás alól. Nagyon gyakran lehet azt hallani, hogy az esélyegyenlőségi törvényben nincsenek szankciók. Ez így van. Beszélgetéseink, tárgyalásaink során arra jutottunk, hogy nem feltétlenül szankciókkal, hanem jó példákkal lehet elől járni, s megmutatni, ha valaki elérhetővé tesz akár egy hallássérültnek, akár egy látássérültek, vagy akár egy értelmi fogyatékosnak egy szolgáltatást, egy információt, akkor mennyit és milyen hatalmasat tud segíteni, és javítani az önállóságon.

A civilek által így kifejlesztett hiánypótló szolgáltatás iránt, ahol turisztikai szolgáltatóknak adnak környezeti adaptációs tanácsokat, megosztják tapasztalatukat, hogy hogyan bánjanak sérült emberekkel, miképpen reagáljanak, és hogyan is segítsenek nekik, nagy az igény.

Már most több helyen készült akadálymentesített, úgynevezett Braille-írással készült étlap és létrejött egy olyan internetes adatbázis, ahol azokat lehet elérni a világ minden tájáról, akik részt vettek a szigorú minősítésen és és vállalják az együttműködést. A vállalkozások ezzel nyereségre is szert tudnak tenni, hiszen megnőhet a vevőkörük - mutatott rá Varga Szabolcs.

 

A szociális szövetkezet egy olyan speciális civil vállalkozás, amelyet 2007. óta lehet Magyarországon alapítani minimum 7 taggal. Leginkább az iskolaszövetkezethez hasonlít, de fő célja munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagjai számára munkafeltételek teremtése, valamint szociális helyzetük javításának egyéb módon történő elősegítése. E szabályozási forma lehetővé teszi, hogy csekély önerővel bíró természetes személyek is vállalkozást hozzanak létre, munkalehetőséget teremtve saját maguknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!