Hírek

2014.07.04. 16:55

A Dunanett továbbra is elviszi 21 település szemetét

Dunaújváros – A Dunanett marad a szemetet gyűjtő és kezelő cég a környéken – de nem ugyanúgy...

Pekarek János

Majdnem kétéves átalakulási folyamat zárult le kedden, július elsején a magyarországi hulladékgazdálkodásban - így a város és környéke szemétgyűjtésében és -kezelésében is.

Nem volt könnyű folyamat...

2012-ben hozta meg az országgyűlés a hulladékról szóló törvényt, amelynek értelmében 2014. július elsejétől csak az a nonprofit társaság végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást , amely erre vonatkozó közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiállított minősítő okirattal rendelkezik. Kell még hozzá az is, hogy a települési önkormányzattal hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződése legyen.

Tehát: nonprofit társaság, közszolgáltatási engedély, minősítő okirat, közszolgáltatási szerződés.

Fotó: Ady Géza

Bonyolítja a helyzetet, hogy a városi szolgáltató, régi nevén a Dunanett Kft. nem csak Dunaújvárosból, hanem Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Pest megye összesen 21 településéről szállítja el a hulladékot. Ezek a települések Bugyitól Akasztóig, Kulcstól Dunaföldvárig, Mezőfalvától Kunszentmiklósig tagjai a Közép-Duna Vidéke (KDV) Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak, amelynek összesen 166 helység a tagja, és 3 közszolgáltató dolgozik nekik.

A lényeg az, hogy a Dunanett-nek július 1-ig, keddig minden feltételnek eleget kellett tenni a további munka érdekében.

A cég, amelynek egyik tulajdonosa a teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő DVG Zrt (50,13 százalékban), a másik az Energott Kft. (49,87 százalékban) már tavaly megszerezte a fő engedélyeket. Ezekután a Dunanett (a tavaly nyáron felmondott, 30 évre szóló szerződések helyett idén februárban 10 évig érvényes) új közszolgáltatási szerződéseket is kötött partnereivel. Végül, hosszas tárgyalások után, a nonprofit vállalkozássá alakulást is nyélbe ütötték.

Mégpedig június 30-án.

Ez nagy izgalmakat okozott több környékbeli településen, amelyek polgármesterei aggódtak a határidők miatt. Azt ugyan tudták, hogy nem maradnak szolgáltatás nélkül (ahogyan július 1-i számunkban mi is megírtuk), hiszen a szerződés felmondása után is kell biztosítani a hulladék elszállítását, amire végszükség esetén a katasztrófavédelem jelöl ki szolgáltatót. Ám sokat elárul a piacról, hogy június 30-án ülésezett KDV is, Székesfehérváron: készen arra, hogy alkalomadtán új szolgáltatót léptessen fel a Dunanett helyén.

Ám a Dunanett tulajdonosai megoldották a feladványt. Ahogyan a cég két ügyvezetőjétől, Szabó Zsolttól és Neszmélyi Lorándtól tudjuk, már a múlt héten megszületett az egyezség a nonprofit kft-vé alakulásról ezt július 1-jén, kedden öntötték végleges formájába.

Ezentúl a cég új nevének hosszabb változata a következő: Dunaújvárosi, Regionális, Köztisztasági és Hulladékkezelő, Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság . A rövid név: Dunanett Nonprofit Kft.

S megy minden tovább.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!