Hírek

2008.03.31. 02:29

A Rác templom éke

Dunaújváros - Mintegy tíz év után ismét lesz harangja a dunapentelei Rác templomnak. A színesfémgyűjtők egyik akciójának áldozatul esett szerkezet helyett egy újat készítettek, mégpedig a szerb egyházközség megrendelésére.

Szabó Szabolcs

A tegnapi mindenképpen jeles nap volt a maroknyi szerb közösség életében, és persze a Rác templom történetében is. Mintegy tíz évvel ezelőtt színesfémgyűjtők célpontja lett ugyanis a jelenlegi állapotában 1786-ban elkészült templom - a Rác dombon álló építményről azonban már 1665-ből is kerültek elő hiteles adatok. A parókiát egyébként 1696-ban alapították. A történelmi múltra visszatekintő építményből a harangot is ellopták, több berendezési tárggyal együtt, még a rézből készült esőcsatornát is leszerelték a tolvajok.

Most, egy évtized után a szerb egyházközösség tagjainak köszönhető, hogy újra hallható lesz a harang szava a Rác templomnál is.

Megkapó volt a pillanat, mikor a szerb ortodox szertartás kezdetekor először a nem messze álló katolikus templom, majd a szomszédos telken felépített református templom harangja kondult meg hosszan - természetesen misére szólították a híveket az öblös, telt hangok, mégis mintha a szentelés és a szerb ünnepi szertartás aláfestése is lett volna egyszerre - egyetértőleg - a harangmuzsika.

Mivel a hosszadalmas egyházi ceremónia nem magyar nyelven folyt, a szertartás közben szemügyre vettük a gyönyörű, immár helyreállított ikonosztázt, melynek eredeti táblaképeit - mivel a műemlék épület a nyolcvanas-kilencvenes években használaton kívül, üresen állva pusztult - a szentendrei szerb ortodox múzeumba szállították. Megmaradt azonban az úgynevezett Király ajtó feletti ikon, amit közelről is megcsodáltunk.

A megszentelt harang tegnap még nem került a helyére, de hamarosan méltó dísze lesz a fémsapkával, kereszttel fedett harangtoronynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!