Hírek

2013.12.23. 19:05

Kozma atya: a jó ügyért, jó emberek között

Dunaújváros - Az elmúlt hét csütörtökjén a Segíts az angyalnak jótékonysági est fővédnöke volt Kozma Imre atya, akit Ferenc pápánál tett látogatásáról és saját karácsonyáról is kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Bevezető szavak a Segíts az angyalnak jótékonysági esten. Bakonyi Ferenc ötletgazda és szervező mellett Kozma Imre atya és Farkas Bertalan az első magyar űrhajós. A rendezvény több mint négyszáz ezer forint gyűlt össze a hajléktalanok megsegítésére
(Fotó: Ady Géza)

December elején a Vatikánban misézett Ferenc pápával. Bizonyára volt miről szót váltaniuk.

- Ferenc pápa egy új színfolt a mai világban. Az ő üzenete amelyet számomra is nyomatékosított , hogy el kell indulnunk egymás felé! Az utóbbi évtizedekben bezárkóztunk saját világunkba, és egy örökérvényű igazság, hogy senki sem elég önmagának. A pápa legfontosabb üzenete, hogy közös terhünk a szegények és betegek gondja. Erről beszélgettünk a Vatikánban is. Mindez személyre szabottan számomra is kiemelten fontos. Pappá szentelésem után tát-dorogi káplán lettem, ott találkoztam az igazi mélyszegénységgel, és elhatároztam, ez lesz az én feladatom: segíteni és lehetőséget nyújtani a szegénysorban élőknek. Ma pont annyi forint van a zsebemben, mint akkor: nulla, de lelkiekben rengeteget kaptam ezektől az emberektől és vállalt feladatomtól.

- Bizonyára számos jótékony és karitatív eseményre hívják, így a karácsonyi ünnepek előtt, miért pont egy dunaújvárosi rendezvényre mondott igent?

- Mert itt jó ügyért lehettem, jó emberek között. Ez a legfontosabb. Egy televíziós magazinba kérdeztek engem a rendszerváltásról és az akkor tapasztalt élményeiről. A kérdezőknek úgy feleltem, hogy azok a mindenkori rendszerváltók, akik másokért tesznek önzetlenül. Munkám és vállalt feladatom szerint ez motivál engem is.

- Kozma atya szerint, mi a karácsony igazi üzenete a mai ember számára?

- Legyen hívő vagy ateista ember, én úgy hiszem és gondolom, hogy a karácsony ott kopogtat minden ember lelkében. Ennek titka, hogy mindenki vágyakozik az egészre és a szeretetre. Hitem szerint a karácsony üzenete az, hogy többre vagyunk képesek. Hogy át tudunk lépni kudarcainkon és merünk vállalkozni arra: nyissunk embertársaink, legfőképp a betegek és elesettek felé.

- A menetrendet tekintve, miként zajlik Kozma Imre atya karácsonya?

- Örömmel és békével telítve. Régi hagyomány nálunk, hogy együtt főzünk és vacsorázunk az intézményeinkben lakó hajléktalanokkal. Újra és újra megdöbbentő, szomorú emberi sorsokkal találkozom, de sokan visszajárnak hozzánk olyanok is, így ünnepek idején, akiknek sikerült sok sok küzdelem árán kikeveredniük a hajléktalan létből. Az ő példájuk is bizonyítja, hogy igenis van remény. Érdemes nap mint nap felkelni valamiért is csinálni. Az előbbiekben kérdezte tőlem, hogy mi a karácsony legfőbb üzenete. Szerintem az, hogy hívő és nem hívő ember számára is ez az egyik legnagyobb lehetőség, hogy merjen lépni és változtatni, hogy van kiút. Válaszolva a kérdésre, az általam vezetett hívő közösséggel is töltök meghitt órákat. Nagy feladat és felelősség ez számomra, hiszen sokak gondjával és bajával találkozom, de ezek a találkozások, bízom benne, nagyon fontosak és reményt adnak, nekik és nekem is. Betegápoló Irgalmas Rendben természetesen beteg embertársainkat is felkeressük. A legkiszolgáltatottabb ember a beteg, és őt nem a betegágy tartja meg, hanem a hite és reménye, hogy felépülhet. Hiszem, hogy ebben egy baráti szó és kézfogás is segíthet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!