Hírek

2013.12.10. 18:55

Az idő előtti nyugdíjazások alapvetően megszűntek

Székesfehérvár - Ki mehet el a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba? Alapszabályként szinte senki, de írjuk a szabályokat.

Tribolt Lajos

Az Országgyűlés által 2011. év végén elfogadott és 2012-től hatályos törvénymódosítás alapjaiban változtatta meg a korhatár előtti öregségi nyugdíjazás feltételrendszerét, lényegében a korai öregségi nyugdíj teljes megszüntetését közelítő szabályrendszer jött létre. A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint korhatár előtti öregségi nyugdíj (előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, bányásznyugdíj, korengedményes nyugdíj, úgynevezett művésznyugdíj, a polgármestereknek, az európai parlamenti és országgyűlési képviselőknek külön szabály alapján megállapított öregségi nyugdíj) 2011. december 31-ét követő kezdőnaptól nem állapítható meg.

Ez alól egyetlen kivétel van, nevezetesen a nők részére 2011-ben bevezetett, külön életkori feltétel nélküli öregségi teljes nyugdíj, amelyet a legalább 40 év ún. jogosultsági idővel rendelkező nők vehetnek igénybe.

Ügyfelek a megyei nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatánál. Szinte mindig nagy a forgalom itt

2011. december 31-ét követően a következő személyi kör jogosult korhatár előtti ellátásra: - Az, aki 2011. december 31-ig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz a 2012. január 1-jét megelőzően hatályos jogszabályi rendelkezések szerint szükséges életkort betöltötte és a szolgálati időt megszerezte, azzal, hogy a korhatár előtti ellátásra e pont alapján való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát is. Ez tehát gyakorlatilag főleg azokra az 1951-ben született férfiakra és 1952-ben született nőkre vonatkozik, akik 2012 előtt legalább 37 év szolgálati időt szereztek, de az előrehozott öregségi nyugdíjigényüket nem érvényesítették és még az öregségi nyugdíjkorhatárukat sem érték el. Megjegyzendő, hogy az említett 1951-ben született férfi öregségi nyugdíjkorhatára változatlanul 62 év és a 60. életéve betöltésétől kaphatott volna előrehozott öregségi nyugdíjat. Az 1952-ben született nő öregségi nyugdíjkorhatára 62,5 év és az 59. életéve betöltésétől vehette volna igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat csökkentett összegben, ha a szolgálati ideje elérte a 37 évet, de 40 évnél kevesebb volt. Az 1951-ben született férfi részére csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat lehetett volna megállapítani.] Amennyiben az előrehozott öregségi nyugdíj összegét a 2011. december 31-i szabályok szerint csak csökkentett összegben lehetett volna megállapítani, ezt a 2011. december 31-e utáni időponttól megállapított, illetőleg megállapításra kerülő korhatár előtti ellátásokra is alkalmazni kell.

- Az az 1953-ban született nő is jogosult korhatár előtti ellátásra, aki az 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdőnapjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerzett. (Folytatjuk.)



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!