Hírek

2015.02.01. 19:25

A családokért társultak az önkormányzatok

A Dunaújvárosi Többcélú Kistérségi Társulás megszüntetése után is közös módját választották a segítésnek az önkormányzatok.

Körmendi Erzsébet

A jogalkotók kötelező feladatként rótták az önkormányzatokra a gyermekjóléti és családgondozói tevékenységek ellátását. A korábbi években a Dunaújvárosi Többcélú Kistérségi Társulás égisze alatt működtek a segítő szolgálatok, ám a társulás múlt év végi megszüntetésével új utat kellett választani.

Baracs, Nagykarácsony, Előszállás és Kisapostag az önállóság helyett ismét az összefogást, a közös szolgáltatást választotta. A négy település Baracs központtal létrehozta a Családokért Önkormányzati Társulást, amelynek a vezetője Várai Róbert polgármester lett. Tőle tudjuk, hogy az önkormányzatok mindenképpen kapnak normatív támogatást az államtól a családgondozói, valamint a gyermekjóléti feladatokra. Viszont ha társulási formában gondoskodnak ezekről az ellátásokról, akkor megemelt összegek járnak nekik. A nagyobb településeken, Baracson és Előszálláson az alap összegek is fedezik a kiadásokat, vagy csekély mértékben szorulnak kiegészítésre, a kisebbeken, Nagykarácsonyban és Kisapostagon viszont a kiegészítések érezhetően megterhelik az önkormányzati költségvetést. A közös feladatellátás tehát a kicsiknek mindenképpen jó, de a nagyobbaknak is kedvező – a költségek csökkentése miatt döntöttek a Családokért Önkormányzati Társulás létrehozása mellett. Az önkormányzatok így összesen öt szakembert alkalmaznak közösen, kettő Előszálláson, kettő Baracson oldja meg a gyermekjóléti és családgondozói feladatokat, egy pedig Kisapostagon és Nagykarácsonyban segíti a rászorulókat. Az intézményi szakmai háttér biztosítására a dunaújvárosi Útkeresés Segítő Szolgálattal szeretnének szerződést kötni, amelynek a vezetője előre mutató, a szociális és gyermekvédelmi ellátás, a szakmai összefogás jó példájaként értékelte a négy település kezdeményezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!