Hírek

2017.06.06. 16:25

Ízes versenyek a gasztronómia vidékein - Előszálláson

ELŐSZÁLLÁS - Az ízek versenyének komoly hagyományai vannak a hagyományőrző Szállás-napokon. Pazar volt a felhozatal idén is.

Balogh Tamás

A hagyományoknak megfelelően főzőversenyt is rendeztek, ahol kollektívák és többnyire a versenyeken is megedzett férfiak álltak a bográcsok mellé. Kivétel erősíti a szabályt: egy helyütt hölgyek is bemutatták a bográcsos tudományukat, amit a zsűri is komoly díjazással ismert el. Ők más módon is hagyományt döntöttek: nem pörköltet főztek! Ezt a vonalat egy rivális férfi is fölvette. Sikerrel. Ebben a nagyszerű, jókedvű sokaságban Makovics Dávid volt a segítségünkre.

Bármennyire hadakoztam is érte, a Juhász káposzta készítője, Horváth Sándor semmiképpen sem akarta, hogy a - mint később kiderült - tíz személyre készült finom főztjét különlegesnek minősítsem!

- Nincs benne semmi ördöngösség, se titkos fűszerkombinációk! Egyszerű pörköltalapot készítünk, a hússal egyenlő mennyiségű legyalult édes káposztát, egy kisebb zellergumót és a zöldjét rakunk a bográcsba. A végén kap egy tejfölös habarást. Ennyi! A bátyámmal közösen várjuk a vendégeket. Ő ragaszkodott a csülkös pacal készítéséhez, én pedig egy régi, szinte már elfelejtett ételt készítettem.

A süteménysütő-verseny feladatát első látásra leegyszerűsítették a felhívás kiírói az idei évben. Ezúttal pogácsa és muffin készítésére biztatták a tésztafélék sütésében jártasakat. Mint az ebben gyakorlottak jól tudják: ehhez is alapos gyakorlat és jó érzék szükséges. Ahány nevező - annyiféle sütőiskola! Igazi különlegességnek a nagymamák korát idéző igazi krumplis pogácsa számított. Az elgondolkodtató külsőt a kóstolás utáni nagyszerű ízek tették újra emlékezetessé. A zsűrizés után a beérkezett finomságokat előbb közszemlére, majd az arra járók nagy örömére kóstolásra bocsátották.

Egyelőre még nem számít a jeles szőlő- és bortermelő vidékek közé Előszállás, de a Szállás-napokon megrendezett összevetéseken rendszeresen dolgozó zsűri értékelése szerint évről évre javul a felhozott italok, borok minősége. A gazdák főleg a tavalyi évjáratból származó fehér és vörös fajtákkal érkeztek, de voltak bátor rozékészítők is. A helyi palettán helyet kapott a külön kategóriát képviselő, de itt is kedvelt otelló is. Érdeklődésünkre elmondták, hogy az idén rosszuk kezdődött a szezonjuk a februári kemény fagyok, és az áprilisi cudar időjárás miatt. Igazi szőlőtermelőhöz illően az idei hozamra való jóslásokba nem bocsátkoztak, mert még az itteni szőlőknek is "sokat kell még kint aludni" odáig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!