Hírek

2016.12.30. 19:10

Trombitások a pezsgővel

Dunaújváros - A következő összeállításunkban sorra vesszük, mire is érdemes figyelnünk a szilveszteri mulatozások során.

DH

HÁZIÁLLATOK A szakemberek szerint az egészséges állatok idegrendszere erős, a civilizációs zajokat megszokták, együtt élnek velük. A petárdadurranás azonban más! A tűzijáték sikítása, a rakéta sistergése vagy a petárda robbanása körülveszi az állatokat, értelmezhetetlen számukra, menekülési ösztönt vált ki belőlük. Különösen a kutyákat viseli meg, hogy nem látják a menekülés útját. A hanghatást kísérő légnyomás-hullám pedig még rátesz egy lapáttal a félelem tüzére: ez természeti katasztrófákra emlékeztetve pánikot vált ki az élőlényekből - olvasható az haziallat.hu írásában.

Lesz mit fújni az idei szilveszterkor is. Az utcai árusok ma még bőséggel kínálják szerencsehozó portékáikat a standoknál Fotó: Ady Géza

A lapunknak nyilatkozó, állatgondozással foglalkozó szakemberek az alábbi tanácsokkal szolgálnak az állattartóknak: - A kertben lakó kutyákat szilveszter délutánján vigyük be a lakásba, esetleg zárjuk be a garázsba, pincébe. Érdemes kerülni az olyan helyeket, amelyek nem minden oldalról zártak, azaz valaki szabadon bedobhat egy pirotechnikai eszközt. Ha tudjuk, hogy kutyánk félni fog, kérjünk előre nyugtató-tablettát az állatorvostól, és bódítsuk el az ebet néhány órára. Ha szakszerűen járunk el, nem történhet semmi baj a kutyával. Az esti etetést, utolsó séta időpontját úgy válasszuk meg, hogy megelőzzük a durrogtatás kezdetét. Legjobb, hogy ha a sötét beálltával már el sem hagyjuk a lakást. Ha nem tudjuk elkerülni a szabadban való sétáltatást vagy közlekedést, akkor feltétlen pórázon vigyük a kutyát. Úgy adjuk rá a nyakörvet, hogy véletlenül se bújhasson ki belőle.

TŰZIJÁTÉK Mint arra korábban rámutattunk a tűzijátékokkal is érdemes vigyázni, hiszen egy kisebb figyelmetlenség is nagy bajt, akár komolyabb sérülést is okozhat. Hivatalosan összesen 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-ig ellenőrzik. Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. Az törvényileg is szabályozott, hogy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték-termékeket nagykorú személyek csak az adott év december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, ám a használati utasításnak megfelelően csak december 31-én 18 órától január 1-én reggel hat óráig használhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték-termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy hazánkban magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, figyelmetlenségből, gondatlanságból leggyakrabban fenyők, a növényzet és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy szoba ablakán repül be, és ott okoz tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!