Hírek

2016.11.25. 19:45

A névadó emlékére - Országos hírű szakemberek érdekes előadásai

Dunaföldvár - 1818. november 13-án született Magyar László, a híres Afrika-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Születésnapjáról a nevét viselő dunaföldvári gimnáziumban több évtizede megemlékeznek. Nem volt ez másként most sem.

L. Mészáros Irma

Az ünnepséget megelőző két délután vetélkedőt tartottak, amely során az idén Magyar László életútjáról, valamint az Európában található nemzeti parkokról, a világörökség listán lévő értékekről és Kárpátaljáról szerzett tudásukat bizonyíthatták a diákok. Két korcsoportban rendezték meg a játékos, mégis komoly versenyt - részben eltérő tematikával. A 7-8. osztályosok között négy intézmény nyolc csapata versengett: a Magyar László Gimnázium hatosztályos diákjain kívül a helyi Beszédes József Általános Iskolából, valamint Bölcskéről és Madocsáról is neveztek csapatokat. A győztesek a madocsaiak lettek.

A 9-12. osztályos korcsoportban kilenc MLG-s csapat indult, a döntőben szoros verseny alakult ki. Végül a Huszárik Helga - Rabóczki Kata - Radnai Fanni alkotta tizenkettedikes csapat lett az első helyezett. Az eredményhirdetést a várudvaron, a Magyar László szobor előtt tartott ünnepély keretében tartották. Majd a város vezetői és intézményeinek képviselői, a versenyen részt vett iskolák és a Magyar Lászlóhoz szintén kötődő Öttömös küldöttsége megkoszorúzta Magyar László szobrát.

A Huszárik Helga, Rabóczki Kata és Radnai Fanni alkotta csapat nyerte a 9-12. osztályosok versenyét Fotó: L. Mészáros Irma

A délelőtt az iskola épületében tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal folytatódott. A meghívott vendégelőadók között az országos hírű szakembereken kívül két egykori tanítvány is a mostani diákok elé áll: Némedi Konrád egyetemi hallgató, a Dunaferr SE tehetséges kenusa, valamint Bognár Angéla geográfus, aki Vietnamot mutatta be az érdeklődőknek.

S hogy milyen témákban szerezhettek ismereteket a földvári gimnazisták? Dr. Kubassek János nemzetközi geográfus, az érdi Földrajzi Múzeum igazgatója, húsz könyv és kétszáznál több tanulmány szerzője, Tajvan szigetéről és a kelet-ázsiai magyar emlékekről beszélt a hallgatóinak, Sári Péter pedig az Univerzum kialakulásáról. Dr. Varga Sándor néprajzkutató azt bizonyította, hogy a táncban benne van kicsiben a világ. A paksi Magyar Zoltán arról a különleges útról mesélt, amelyen Csepel kerékpárral társával megtettek több ezer kilométert Dél-Amerikában, majd a riói olimpián szurkoltak a magyaroknak. A soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen ökológiai kutatással foglalkozó Velekei Balázs, aki biciklizett már az Alpokban, a Dolomitokban, sok ország magashegyeiben, az életmóddá váló hobbijáról és a kerékpárról látható természeti szépségekről beszélt a diákoknak.

Dr. András Ferenc filozófus, a Pannon Egyetem adjunktusa a semmiről mesélt - filozófiai értelemben, Kovács Sándor természetvédelmi őr pedig a szikesekről. Tamás Marianna, a dunaföldvári származású író-újságíró, Tamás István lánya családkutatásaiba avatta be a diákokat; azt mutatta be, hogyan fonódik össze a zsidó és keresztény kultúra és a hogyan szól bele a történelem egy földvári család történetébe a két háború között.

A Magyar László Gimnázium diákjai nem panaszkodhattak, hiszen az érdekes témák gazdag tárházából válogatva tölthették el névadójuk születésnapját, ezt az egyben rendkívüli tanítás nélküli munkanapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!