Hírek

2016.10.07. 18:15

A gyerekekért döntöttek palacsintasütési rekordot

Dunaföldvár - Egy több száz embert megmozgató programot civilként megszervezni nem akármilyen vállalkozás. A Dunaföldváron felállított új palacsintasütési rekordról van szó. A duol.hu olvasói nyomon követhették az eseményeket: a földváriak 24 óra alatt a megcélzott negyvenezer palacsinta helyett 48.115 darabot sütöttek.

L. Mészáros Irma

A főszervezők Horváth Irén, Gurics Annamária, Dobrovicsné Nagy Rita, Kutiné Péter Ilona, Majláthné Konrád Emília. Közülük Horváth Irénnel és Gurics Annamáriával beszélgetünk pár nappal a nagy esemény után.

Az ötletgazda Horváth Irén a mindennapokban papírboltot üzemeltet. - Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz megszervezni, de azt sem, hogy a sok lelkes ember ily könnyedén messze túlszárnyalja a célt - mondja még fáradtan. A talpam gömbölyű, a bokám kiment, a visszereim bedurrantak, de megcsináltuk! Mosolyog, s mutatja a virágcsokrot, amit köszönetül kapott.

Horváth Irén főszervezőt és ötletgazdát gyermekei is köszöntötték egy hatalmas virágcsokorral a huszonnégy órás rekorddöntés után. A család is kissé kételkedett, de mégis melléálltak. Tudták, amit elhatároz, véghezviszi. S most büszkék rá

Gurics Annamáriát ő kereste meg az ötlettel. - Akkor nem gondoltam bele, mennyi munka ez. De végül bizonyítottuk: ha összefogunk, együtt minden elképzelést meg lehet valósítani. Öröm az új rekord, de talán még nagyobb élmény az, hogy a végén többen megköszönték, hogy itt lehettek. Mert jó volt együtt lenni. Mindannyian éreztük, hogy tettünk valamit.

Ez dunaföldvári rekorddöntésnek indult, de végül sokan voltak más településekről: Jöttek szép számmal Dunaújvárosból, de Pécsről, Pest környékéről, a Balaton mellől, Paksról, valamint Győrből, Zsombóról, Kevermesről a korábbi rekordtartók. Minden elismerés és köszönet a résztvevőket illeti - hárítják mindketten a dicséretet, - azokat, akik keverték, hordták, sütötték, számolták, töltötték a palacsintát. S bármelyik munka jutott, szívesen, mosolyogva tették. Száguldott, pörgött mindenki. időnként a ritmusos zenére táncolt is. Beszélgettek, szórakoztatták egymást. Kapcsolatok alakultak ki. Volt, aki húsz év után, most találkozott egykori osztálytársával. Egy idős pápai házaspár a májusi főpróbába belecsöppent, s most a földvári gyógyfürdői programjukat úgy időzítették, hogy részesei legyenek a rekorddöntésnek. Ők maguk nem sütöttek, de frissítő itallal, éjjel teával kínálták a résztvevőket. S boldogság volt látni a rengeteg gyereket.

- Őértük csináltuk - teszi hozzá Horváth Irén. Hiszen három évvel ezelőtt a nyárbúcsúztató gyermeknapon kezdődött a palacsintasütési karrier, amikor a Sárgagödörben tartott rendezvényt szerette volna feldobni a frissen sült palacsintával. Aztán folytatódott a szüreti fesztiválon, ahol látva a megismételt remek palacsintasütést Sződi Imre, egykori országgyűlési képviselő vetette fel: Még rekordot is dönthetnétek ezzel a tempóval! S ez szöget ütött a fejébe: tényleg, miért ne? Utánanézett, mennyi a rekord, végiggondolta a folyamatot, az ötletéhez támogatókat keresett. Közel egy éve indult ez a projekt. Majáliskor megcsinálták a főpróbát. A hírt hallva a kevermesi csúcstartó Gyenes Csaba plébános felajánlotta segítségét a szervezőknek. Nemcsak a tapasztalataikat osztották meg, hanem kétkezi munkájukat is megígérték. S betartották. Jöttek harmincan. Segítettek a pontos számításokban is: nemcsak a hozzávalók mennyiségét, hanem azt is kiszámolták, hány palacsintasütőre van szükség. Mert mint megtudtuk, egy bizonyos idő után a serpenyők túlságosan felmelegednek. A fantasztikus méretekről már írtunk. 50 gáztűzhely, 170 serpenyő és több száz ember.

Gurics Annamária főszervező: - Amikor az ötlettel megkerestek, nem gondoltam bele, mennyi munka ez. De végül bizonyítottuk: ha összefogunk, együtt minden elképzelést meg lehet valósítani. Öröm az új rekord, de talán még nagyobb élmény az, hogy a végén többen megköszönték, hogy itt lehettek. Mert jó volt együtt lenni. Mindannyian éreztük, hogy tettünk valamit
Fotó: Zsedrovics Enikő

Csapatmunka ez a javából, hiszen nem csak a tűzhelyeknél, de háttérben is sokan tevékenykedtek - mondja Annamária, s hozzáteszi. Aki vette a fáradtságot és lejött a helyszínre, jól érezte magát. Mellettünk volt Földvár, még ha akadtak is kételkedők. Talán ez nekik is tükör.

A szervezés konfliktusokat, csalódásokat is hozott. Horváth Irént elkeserítette időnként az érdektelenség, a közöny, vagy az adománygyűjtéskor tapasztalt visszautasítás. Sokan nem hittek abban, hogy sikerülhet, vagy értelmetlennek tartották a rekorddöntést. Nagyon sajnálja, hogy az eltervezett motoros találkozót - anyagi támogatás hiányában - le kellett mondaniuk. De most boldog, elégedett. A család is kissé kételkedett, de mégis melléálltak. Tudták, amit elhatároz, véghezviszi. S most büszkék rá.

Köszönettel fogadták a támogatásokat a legkisebb 120 forinttól a 250 ezerig. Remélik, hogy az adományokból a Dunaföldvár - Bölcske közötti kerékpárút tervezését tudják majd támogatni.

Így az eredmény háromszoros: jó volt együtt lenni, új rekordot állítottak fel, s hozzájárulnak a kerékpárút elkészítéséhez.

Amint megkapják a jegyzőkönyvet és a bejegyzésről szóló oklevelet, kérik a Guinness-rekordként elismerést. Amennyiben ezt 365 napig senki sem dönti meg, akkor a dunaföldvári palacsintasütés bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!