Hírek

2016.07.19. 18:25

Mi van benne a pakliban?

A köztudatban a legkockázatosabbnak tartott készpénz-helyettesítő eszköz az érintős , vagyis a PayPass technológiát használó bankkártya. De vajon tényleg így van?

Balla Tibor

Electronic Pickpocketing - azaz elektronikus zsebtolvajlás. Így nevezik azt a módszert, amit videóval is alátámasztanak az internetes mindenttudók. A tolvajok egy a neten viszonylag egyszerűen beszerezhető kártyaleolvasót visznek magukkal, amit a gyanútlan járókelők zsebéhez érintenek az utcán, vagy egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön. Mivel a PayPass esetében nem szükséges a tranzakciót jóváhagyni, a csalók dolga mindössze annyi, hogy közel kerüljenek a kártyához.

Így szól a nagyvárosi legenda.

A Magyar Nemzeti Bank évekkel ezelőtti statisztikái is az mutatták, hogy több mint 4,5 millió PayPass-os bankkártya volt forgalomban Magyarországon, ami az összes kibocsátott plasztikkártya 50,4 százalékát tette ki.

Számtalan kereskedő kínál alumínium tartótokot a bankkártyákhoz. Vajon ebben rejlik a biztonság?
Fotó: Ady Géza

Ezért fontos tudni, hogy mi a valóság?

Az egyik internetes oldal utánajárt a dolognak. A kártya adatai csak NFC (Near Field Communication) eszközzel olvashatók le. Ehhez legalább öt centiméterre meg kell közelíteni a kártyát, az NFC chipes órát, vagy telefont, hogy létrejöjjön a kapcsolat az olvasó és a kártya antennája között. Ráadásul az esetleg leolvasott kártyaadatokkal vásárolni nem lehet, pláne készpénzt felvenni, mivel kártyás műveletet csak az elfogadó bank hálózatába bekötött kereskedő terminálja tud kezdeményezni. Ehhez pedig szerződött kereskedőnek kell lenni. Az ilyen kártyák chipje egyedi kódot generál, ami csak egy tranzakció jóváhagyására használható PIN kód nélkül. Az igazi biztonságot az jelenti, hogy a MasterCard RFID antenna és a PayPass kártya közt egy háromszoros kódolási eljárás van, ami biztosítja a kártya védelmét. Táskán, zseben keresztül tehát nem lehet ellopni a kártyaadatokat. Ez persze csak a technikai védelmet jelenti, lopás ellen nem véd semmi, csak önmagunk. Érdemes az ilyen kártyára alaposan ügyelni, mert PIN kód nélkül 5000 Ft alatt bárki vásárolhat, akinél ott van a kártya. Ez a limit nem változtatható, országonként szabják meg.

Mindemellett a hagyományos kártyák használatakor sem árt az elővigyázatosság, hiszen a kártya számának, a kibocsájtó bank és a kártyabirtokos nevének ismerete a kártya hátulján olvasható háromjegyű biztonsági kóddal együtt már korlátlan internetes vásárlásra adhat lehetőséget. Persze a bankok erre is nyújtanak megoldást az sms-ben elküldött biztonsági kóddal. De jobb az elővigyázatosság, biztos módszer soha sincs.


Barcsi Tünde

Nincs mitől félnem, hiszen konzervatív emberként, igaz, van bankkártyám, de egy-két készpénzfelvételnél több műveletet nem végzek havonta.
A nagyobb gyermekeim jobban kihasználják a bankkártyák adta lehetőségeket, de nem árt óvatosnak lenni!

Mátrai Fanni

Bár van bankkártyám, nem nagyon használom. Szerintem hiába a sokféle biztonsági kütyü, előírás, szabály, nincs feltörhetetlen rendszer, kód.
Nem véletlen, hogy sorozatosak a visszaélések, pláne a könnyen hozzáférhető bankkártyákkal kapcsolatban.

Horváth Adrián

Amikor csak lehet, készpénzzel fizetek, nem bízom a bankokban.
Ha esetleg interneten rendelek valamilyen terméket, akkor is ragaszkodom az utánvétes üzlethez.
Nemegyszer hallottam olyan esetről, hogy kétszer húzták le a kártyáról az összeget...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!