Hírek

2016.07.26. 17:10

Gyergyói faragással gazdagodik a falu

Baracs - A hagyomány szerint augusztus első felében nyitja kapuit a baracsi fafaragó tábor, de már a múlt hét végén is faragás zajától volt hangos az apátszállási iskola udvara.

Horváth László

Előszezonálisnak is titulálhatnánk a július végi területfoglalást, hiszen a Gyergyószentmiklósról érkezett Angi István közel egy héttel előzte meg a hivatalos tábornyitót. Cikkünkből kiderül, miként talált Baracsra a neves művészember.

Nem könnyű nyáridőben iskolaudvarba bejutni. A titkos bejárat kulcsát Várai Róbert polgármestertől kaptuk, nyissunk csak be a kiskapun, ott találjuk a mestert! A hőség elől a hűs fák alá menekült alkotó nem volt egyedül. Horváth Béla nyugdíjas történelemtanár, Baracs szülötte igyekezett szóval és vendéglátással tartani a lelket a szorgosan dolgozóban.

Angi István nagy szakértelemmel faragja alkotását. A háttérben Horváth Béla tanár úr anekdotázik a régi időkről. Fotó: Horváth László

- Már tavaly meghívtuk Angi Istvánt, de akkor nem volt alkalmas - vezette be a történetet Horváth Béla. Több levélváltás után az idén sikerült idecsábítani a mestert, aki Erdély egyik legjobb szobrásza hírében áll. Mezőfalvi otthonom udvarán felállított jurtában nyert szállást a barátom. Ezzel is erősítve a személyes kapcsolatunkat. Az alkotás idején pedig a baracsiak vendégszeretetét élvezi a mester.

- Hun őseinknek faragok emléket - mutatta be a készülő művet Angi István. Avar kori viselet, valamint erős karakter jellemzi a figurát. A magyarok és a hunok rokonságát, kapcsolatát jeleníti meg az elkészült alkotásában a szobrász.

A mester két nap alatt igen szépen haladt. Alkotása a szoborparkban kap méltó helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!