Hírek

2016.06.22. 16:26

Így szurkoltak a dunaújvárosiak a Magyarország - Portugália mérkőzést nézve a Városháza téren

Lyon/Dunaújváros – Megérdemelt siker Franciaországban. A csoda folytatódik. Fantasztikus erényeket mutatott a magyar labdarúgó válogatott, 3-3-as döntetlen Portugáliával. Óriási gratula!

Horog László

A magyar válogatott reményeinken messze túlmutató eredménnyel, a nála magasabban jegyzett csapatokat maga mögé utasítva megnyerte csoportját. Ausztria, Izland és Portugália saját bőrén tapasztalhatta azt, hogy Király, Gera, Dzsudzsák, Nagy, Szalai és a többiek „legyőzték” őket. Igen legyőzték, mert a magyarok elhitték magukról, hogy meg tudják ezt csinálni. Német precizitással, taktikával és csupaszív, fegyelmezett megvalósítással, mondhatjuk, magabiztos játékkal értek a csoport élére. Mától kezdve nem illúzió, hogy innen is tovább lehet lépni, ugyanis az egyenes kieséses szakaszban azzal, hogy az élen végeztünk, papíron a gyengébb ágra kerülhettünk. Mire ezeket a sorokat olvassák már tudni fogjuk, hogy az ír, svéd, belga hármasból kivel játszunk a nyolc közé jutásról. És milyen jó ezt leírni, nem esélytelenül!

A Bernd Storck vezette magyarok az F csoport éléről várhatták a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének záró csatáját. Nem kellett különösebben idegeskedniük hazánk fiainak és a helyszínen szurkoló mintegy 25 ezer drukkernek, nemzeti együttesünk vereség esetén is továbblépett volna a nyolcaddöntőbe. A magyarok azonban háromszor is vezetést szereztek Portugália ellen, a világklasszis Cristiano Ronaldo legnagyobb bosszúságára. A luzitánok azonban rendre kiegyenlítettek, így gólzáporos döntetlennel zártak az F csoportban. A 3-3-as pontosztozkodás leginkább a magyaroknak kedvezett, a válogatott csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. Izland és Portugália is továbblépett, Ausztria búcsúzott.

Dzsudzsák Balázs kétszer is betalált Portugália kapujába, Cristiano Ronaldóval vívott gólpárbajt. Döntetlen lett, mint a mérkőzés
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Míg Marseille-ben már fél órával a kezdés előtt felcsendült az Eb magyar indulójának is felfogható Az éjjel soha nem ér véget című melódia, Lyonban már negyven perccel a kezdés előtt dübörögni kezdett a hangszórókból. Néhányan már átköltötték a dalt, mondván: az Eb soha nem ér véget A kezdőcsapatban több változást eszközölt Bernd Storck szakvezető, a sárga lappal rendelkezőket kihagyta, így kimaradt Kleinheisler, Nagy, Kádár és Németh. Persze, előbbi távolról sem biztos, hogy kezdett volna, de a másik három játékos alapember nemzeti együttesünkben. A tréner érthetően nem kockáztatott, hogy a fentebb említett úriemberek ismét besárguljanak, lévén ezt esetben kényszerből kihagynák a nyolcaddöntőt. A nyitó sípszót megelőzően a kamera érthetően a luzitánok legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót pásztázta, aki kezdés előtt nem volt tökéletes idegállapotban, az utcai séta során egy tévés kérdésére - felkészült-e a magyarok elleni meccsre - azzal válaszolt, hogy elvette a mikrofont, és beledobta a közeli tóba. Mellette Nani volt a középpontban, nálunk az Eb korelnöke, Király kapus szerepelt legtöbbet az óriáskivetítőn. Joao Mário bombázta fölé a védőink által röviden kifejelt labdát, szorongattak a portugálok, majd Dzsudzsák beadása és szöglete jelentett veszélyt, mindkétszer mentettek Pepéék. A szélvészgyors Ronaldót és Nanit szabályos eszközökkel nem nagyon sikerült megállítani, besárgult Lang, majd Guzmics is. Lovrencsics beívelésére Szalai érkezett jól, Carvalho mentett előle, Dzsudzsák szögletét Ronaldo fejelte ki az ötösön, Gera levette, majd 18 méterről a bal alsó sarokba bombázta a labdát, 1-0. Aztán Elek került ziccerbe, ellenféltől kapott labdával, a bíró ezért nem fújt lest, ami középpályásunkat meglepte, kissé kapkodva, a kirepülő kapusba lőtt, pedig a túloldalon Lovrencsics érkezett, magányosan. Juhász is besárgult, Ronaldo szabadrúgását Király tolta bravúrral szögletre, kisvártatva Gera is kapott egy élénk színű kártyát, lerántásért. Nani lesgólt lőtt, Szalai elől pedig a védők mentettek az utolsó pillanatban. A félidő vége előtt Nani szabályosan is betalált, Ronaldo passzát lőtte ballal a jobb sarokba, 1-1.

A szünet után Szalait buktatták a kaputól 20 méterre, Dzsudzsák bombája a sorfalon megpattant, és a tehetetlen portás mellett a hálóba vágódott, 2-1. Szalai remek kiugratásával Lovrencsics iramodott meg, a támaszkodó lábával, a ballal leadott lövése az oldalhálóban landolt. Ronaldo az ellenakciónál igazolta klasszisát, sarokkal pörgette a labdát Király kapujának jobb sarkába, 2-2. Joao Mário passzáról Nani alig maradt le középen, aztán Dzsudzsák újra a magyarokat juttatta
előnyhöz. Szabadrúgása lecsorgott a védőkről, másodjára is a hosszú sarkot vette célba, a bevetődő Nani lábán a labda irányt változtatott, Rui Patricio hiába nyújtózkodott, nem érte el a sebesen csapódó bőrgyolyót, 3-2. A csereként beállt Quaresma beívelését a Juhász előtt nagy lendülettel érkező Ronaldo bólintotta a léc alá, 3-3. Szalai újra vezetést szerezhetett volna, ráadásul kétszer is, előbb Dzsudzsák beadását a jobb kapufára küldte, majd alig emelt fölé. A magyar együttes döntetlenje, ahogy az izlandiak ellen, ezúttal is győzelemmel ért fel, Storck fiai csoportelsőként léptek az egyenes ki-
eséses szakaszba, Toulouse-ban folytatják a 16 között. Az Eb talán soha nem ér véget...

Magyarország-Portugália 3-3 (1-1)

Lyon, 55514 néző, Vezette: Martin Atkinson (angol)

Magyarország: Király - Lang, Juhász, Guzmics, Korhut - Pintér Á., Elek - Lovrencsics (Stieber, 83.), Gera (Bese, a szünetben), Dzsudzsák - Szalai (Németh, 70.). Szöv. kapitány: Bernd Storck.

Portugália: Patrício - Vieirinha, Pepe, Carvalho, Eliseu - Mario, Moutinho (R. Sanchez, a szünetben), W. Carvalho, A. Gomes (Quaresma, 60.) - Nani (Danilo, 81.), C. Ronaldo. Szöv. kap.: Fernando Santos. Gól: Gera (19.), Dzsudzsák (47., 55.), ill. Nani (42.), Ronaldo (50., 63.) Sárga: Guzmics (14.), Juhász (28.), Dzsudzsák (56.)

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!