Hírek

2015.09.02. 14:24

Méhnyakrák elleni védőoltás kérhető a hetedik osztályos lányok számára

Dunaújváros - A 2015/16-os tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást kapjanak.

Gallai Péter

A hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014 őszén bevezetett humán papillomavírus elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/16-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik. Az elmúlt tanévben Magyarországon több mint 46 ezer volt az oltásra jogosult 7. osztályos lányok száma. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt.

A vakcinát idén is az iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével szeptember 11-ig kérheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!