Hírek

2015.08.28. 11:35

Újraélesztés a téren! - 800 résztvevője lesz a kísérletnek

Dunaújváros - Újabb nagy dobásra készül Dunaújváros! Reméljük sikerül megdönteni az egyszerre sokbabás újraélesztési rekordot, Szombathely tart 150 babával.

Körmendi Erzsébet

A rekordtartó Szombathely is segítségére van Dunaújvárosnak a mai rekordkísérletben: 150 ambu babát ajánlott fel a rendezvényre, amiket pénteken kezdtek el kipakolni, összeszerelni, lefertőtleníteni. Végleges helyüket azonban szombaton foglalják el a Dózsa mozi előtti téren, az újraélesztési rekordkísérlet helyszínén. Nagyon sok versenyző csapat saját babával érkezik a térre a program kezdetekor.

Legyenek minél többen részesei a programnak 14 órától!

Megérkeztek az ambu babák Szombathelyről. Orosz Csaba tűzoltóparancsnok és Gulyás Emese az egyik főszervező a csapatban Fotó: Zsedrovits Enikő

- Kerülhet bárki olyan szituációba, hogy valaki rosszul lesz az utcán és segítenie kell rajta. Sokan bátortalanok ilyen helyzetben. De ha valaki már annyit megtesz az ember, hogy felhívja a mentőket, akkor a mentésirányító telefonon keresztül biztos erőt és segítséget ad majd neki, az újraélesztés megkezdésére biztatja. Nem biztos, hogy azt el is kezdi az illető. Viszont nő az esély erre, kiváltképp akkor, ha a segítő ilyen programokon részt vesz, mint a dunaújvárosi újraéleszti rekordkísérlet, ahol bárki megtanulhatja a helyes reanimációs technikát. Lehet, hogy ezzel menti meg egy beteg életét - mondja Kiss Krisztián a Dunaferr Üzemi Mentőszolgálat vezető mentőtisztje.

A szakember örül annak, hogy egyre több defibrillátor van a településeken, intézményekben. Dunaújvárosban például az uszodában, a sportcsarnokban, a futballpályán és a polgármesteri hivatalban tudnak azonnal segíteni a bajba jutott embereknek ezekkel a készülékekkel.

Várnak mindenkit a Dózsa mozi előtti térre augusztus 29-én 14 órától. A program részeként két órától egészen ötig véradásra is várják a résztvevőket, hiszen a vérkészítmények ugyanúgy életet mentenek, mind a reanimáció!

Egy évvel ezelőtt ezen a napon fejeződött be Dunaújváros rekordkísérlete, akkor 200 órán keresztül pumpálták a babákat az önként jelentkezők. Dunaújváros újabb rekorddal ünnepeli egyéves évfordulót, ami éppen a fordítottja lesz a tavalyinak: 200 ambu babán végeznek újraélesztést a négytagú csapatok egy órán keresztül. Ezt a sokbabás rekordot Szombathely tartja, ami reményeink szerint szombaton megdől Dunaújvárosban.

A rekordkísérlet programja 14 órakor kezdődik ünnepélyes megnyitóval. A gyermekműsor, hastáncosok, koncert, zumba és filmvetítés szórakoztatja a nézőket mindaddig, amíg a csapatok regisztrálnak és gyakorolják az újraélesztést. A bemutató oktatás és a közös gyakorlás a színpadon 16.40-kor kezdődik. Előtte Soós Istvánné Erzsike néni mondja el az erre az alkalomra írt versét talán emlékeznek még rá, ő volt az a szociális szállón élő hölgy aki az önzetlenségnek egy olyan példáját állította elénk, amelyre kevesen képesek: 50 ezer forintot ajánlott fel az újraélesztési rekordkísérlethez, pedig nem dúskál a jóban.

Minden figyelem a rekorderekre irányul 17 órától. Levezetésként 18 órától néptánc, összefoglaló, No Control Dance, ünnepi tortázás és Fourtissimo a záró program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!