Hírek

2015.05.08. 13:03

A tűzoltók lépcsőfutása az akarat durva erőpróbája (frissítve)

Dunaújváros – Németi László tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes kívánt kitartást és jó erőnlétet annak az 53 tűzoltónak, aki benevezett az idei lépcsőfutó versenyre.

Körmendi Erzsébet

A megnyitó pillanatképe a verseny előtt: Németi László igazgatóhelyettes, Geiger Zoltán tü. alezredes, az egyik főszervező, és Varga Ernő, a katasztrófavédelmi igazgatóság megyei főügyeleti osztályvezetője

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság hetedik alkalommal rendezte meg a megyei lépcsőfutó versenyt Dunaújvárosban. Orosz Csaba tűzoltóparancsnoktól tudjuk, hogy a nyolc évvel ezelőtt részt vettek Budapesten az országos lépcsőfutó versenyen, amit a SOTE épületében rendeznek. Akkor jött az ötlet, hogy nálunk is rendezni kellene valami hasónlót, viszont Újvárosban a legmagasabb épület is tíz emeletes. Végül a Római körúti víztoronynál lévő Duna-parti lépcsősorra esett a választás, mert nagyjából tíz emeletnek felel meg a magassága, viszont jobban nyomon követhető a verseny, mint egy lépcsőházban, és szurkolás szempontjából is előnyösebb helyszín.

A  próbatételre összesen 53 versenyző nevezett. Németi László a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy idén először kiterjesztették a részvétel lehetőségét, csatlakoztak a korábbi mezőnyhöz az önkéntes tűzoltók is. Sőt versenyen kívül a Pálhalmai BV Intézet csapata is rajthoz állt. A bv-sek közül Levora Tamás mondta: kihívásként éli meg a lépcsőfutó versenyt. Tavaly a neten látott videót róla, felkeltette az érdeklődését. Edzésként 10 kilós súlymellénnyel felfutott a lépcsősoron, de légzőkészülékben minden más...

Rabóczki Zoltán testtartásán is látni: nagy erőpróba légzőkészülékben, védőfelszerelésben lépcsőzni

Kovács Tamás, a KÖFÉM létesítményi tűzoltója felért a lépcsősor teteméje, összeroskadt... ahogyan a többiek is a célvonal átlépése után. Lesegítették róla a légzőkészüléket, a sisakot, a kabátot. Percekkel később, kérdésünkre válaszolva elmondta:

– Második alkalommal teljesítettem. Nehéz volt. Sok a lépcső. Edzettünk rá, természetesen, de ez egészen más, mint bármelyik sport. A felénél a lábat alig érezni, a legvégére beszédül az ember. Volt már olyan, aki el is ájult.

Az átlagember számára az is megerőltető, ha fel kell sétálni a Duna-part lépcsősorán. A versenyzők mindet teljes tűzoltó védőfelszerelésben – védőcsizmában, nadrágban, kabátban, kesztyűben, sisakban és acélpalackos légzőkészülékben – tették meg.

Aki felért a lépcsősor tetejére, már győzött. Bizonyította erőnlétét. Ami viszont a verseny eredményét illeti, azt mondhatjuk, hogy beigazolódott a papírforma: az előző hat versenyt a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóság csapata nyerte meg. Most is ők győztek. Egyéniben sem hozott meglepetést a lépcsős tűzpróba. Az első három alkalommal Zsovák Viktor nyerte meg a versenyt – ő nem tudott résztvenni a pénteki megmérettetésen. Az előző három évben a székesfehérvári hivatásosok egyike, Kaiser Csaba utasította maga mögé a többieket (valamivel több mint egyperces idővel), és most is ő lett a legjobb lépcsőfutó.

Amikor az ember túllép a korlátain...

Úgy érzem magam, mint a Holdon! – mondta Anda Fábián, a Dunaújvárosi Hírlap online szerkesztője, amikor magára húzta a tűzoltók védőruházát, feladták a hátára az acélpalackos légzőkészüléket, fejére a maszkot...

Anda Fábián kipróbálta magát! És győzött! 109 másodperc alatt felért a Duna-part leghosszabb lépcsősorának tetejére. Nem trikóban, rövid nadrágban és futócipőben, hanem 20 kilós (!) tűzoltó védőfelszerelésben, légzőkészülékkel. Ötven méteres futószakasz után következett a 194 lépcsőfok. Orosz Csaba megszámolta: 300 lépés a tetejéig...

Kollégánknak, Anda Fábiánnak Borhi Gábor segített, mindvégig

Az igazsághoz tartozik, hogy Fábián nem teljesen kezdő: a Futaújváros városi futókör tagjaival edzenek rendszeresen, a Rácalmás-Dunaújváros távval melegítettek a fővárosi félmaratonra. Persze a hosszú táv egészen más, mint amikor nem egészen két percbe kell mindent beleadni. De minden fejben dől el, mondja Fábián. És neki helyén volt szíve, lelke is. Gratulálunk!

 

Szerintem

Megadták a jelet, még rádión hallom, hogy „indíthatod”, leng a zászló, majd rajt, de nagyon kimérten, figyelve a légzésre, hiszen maszkban nem is olyan egyszerű. Egyenletes tempóban ötven méter emelkedő, az ólomcsizmák visszahúznak, de ezután jön csak a lényeg: a 194 lépcsőfok. Itt bele kell adni mindent, a tűzoltók előtt nem szabad „leégni”, nem látni, hallani semmit, csak mélyen, legbelül koncentrálok, kizárok mindent, annyit hallok, hogy biztat a parancsnok és a kemény beosztottjai is, majd beesek a célba. Katartikus élmény. Tisztelet a lánglovagoknak, akik ilyen körülmények között mentenek életet.


Eredmények

30 év alatti korcsoport:

1. Kaiser Csaba tű. törzsőrmester – Székesfehérvár HTP

64,53

2. Józsa Zoltán – Pusztaszabolcs ÖTE

64,83

3. Pál Szabolcs – Mór ÖTP

71,61

 

30-39 év közötti korcsoport:

1. Rabóczki Zsolt tű. százados, Fejér MKI

73,84

2. Kovács István, Mór ÖTP

74,31

3. Csehó Tamás tű. százados, Fejér MKI

81,75

 

40 év feletti korcsoport:

1. Simon Csaba tű. főtörzsőrmester, Székesfehérvár HTP

80,68

2. Kocsis Péter, Alcoa-Köfém LTP

89,40

3. Hegedűs Tamás, Alcoa-Köfém LTP

104,82

 

Összesített egyéni verseny:

1. Kaiser Csaba tű. törzsőrmester – Székesfehérvár HTP

64,53

2. Józsa Zoltán – Pusztaszabolcs ÖTE

64,83

3. Pál Szabolcs – Mór ÖTP

71,61

 

Csapat összetett:

1. Székesfehérvár HTP 1-es csapat

2. Mór ÖTE

3. Pázmánd-Velence-Pusztaszabolcs ÖTE csapata

4. Székesfehérvár HTP 2-es csapat

5. Dunaújváros HTP

6. Sárbogárd HTP

7. Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

8. Bicske ÖTP 1-es csapat

9. Alcoa-Köfém LTP

10. Mór ÖTP

11. Polgárdi ÖTP 1-es csapat

12.Bicske ÖTP 2-es csapat

13. Polgárdi ÖTP 2-es csapat

Versenyen kívül indult a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet két csapata.

 

Különdíjak:

Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség vándordíja a legeredményesebb önkéntes tűzoltó egyesület csapatának: Mór ÖTE

Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség különdíja a legeredményesebb önkéntes tűzoltónak:

Józsa Zoltán, Pusztaszabolcs ÖTE

Sárbogárdi hivatásos tűzoltó parancsokság különdíja a legeredményesebb sárbogárdi versenyzőnek: Szakács András tűzoltó törzsőrmester

Polgárdi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság különdíja

-          a legjobb igazgatóhelyettesnek: Németi László tűzoltó alezredes, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

-          legjobb csapat az önkormányzati tűzoltóságok közül: Bicske ÖTP 1-es csapat

-          legjobb polgárdi versenyző: Dobos Zoltán

-          a házigazdának: Orosz Csaba tű. alezredes, dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának

 

Mór önkormányzati tűzoltó-parancsnokság különdíja

-          legfiatalabb versenyző: Varga Márk, Velence ÖTE

-          legidősebb versenyző: Fehér Andor tű. hadnagy, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

A dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különdíja

- legjobb dunaújvárosi csapatnak

- legeredményesebb dunaújvárosi versenyzőnek: Gál Tamás tű. őrmester

- Székesfehérvár, Dunaújváros és Sárbogárd hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapatának egy-egy labda

- Mór, Bicske és Polgárdi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapatának egy-egy tollaslabdakészlet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!