Hírek

2015.03.26. 19:19

Függőségi játszmák helyett: józan választás

Dunaújváros – Tudomány, sport, művészetek – a tiszta szenvedélyek mellett kampányoltak a főiskolán csütörtökön.

Szabó Szabolcs

A tánc legyen a szenvedélyed - a Gárdonyi iskola diákjainak produkcióját is láthatták a diákok a Dunaújvárosi Főiskolán

A legfontosabb, hogy áttörjük a fiatalok kissé közönyös hozzáállását e témában – fogalmazott a „Legyen más a szenvedélyed” címmel futó országos drogprevenciós program dunaújvárosi állomásán, a főiskola sportcsarnokában Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A kormány drogpolitikájának irányításáért is felelős államtitkár szakmabeliként szólhatott a csarnokban helyet foglaló diáksághoz, hiszen korábban Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati irodájának vezetőjeként dolgozott és élesben megismerte a református egyház által működtetett ráckeresztúri drogrehabilitációs intézet munkáját. Az országos drogprevenciós roadshow sorszám szerinti 48., dunaújvárosi állomásán nem előadások várták a fiatalokat, hanem különböző sport-, könnyűzenei és művészeti bemutatók segítségével próbálták felhívni a figyelmet arra a szervezők, hogy a legális és az illegális tudatmódosítók helyett választhatunk magunknak tiszta szenvedélyeket is. A nagyszabású rendezvényen több száz diák vett részt a város iskoláiból. A tanulókat többet között a program egyik arca Dj. Dominique, valamint az Animal Cannibals hip-hop duó szórakoztatta.

Dj. Dominique mellett Fogarasy Gabriella, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai intézet projektmenedzsere és Czibere Károly a szociális ügyekért felelős új államtitkár
Fotó: Zsedrovits Enikő

A szenvedély adta öröm forrása nemcsak valamilyen káros függőség lehet. A mozgás, a zene, a művészeti alkotótevékenység vagy a tudomány is válhat szenvedéllyé, s miközben magával ragad, nem kevesebbek, hanem többek, leszünk általa, nem elszakít a közösségtől, hanem összekapcsol vele. hirdeti az uniós forrásból finanszírozott Legyen más a szenvedélyed címmel futó programsorozat, amely tavaly március végén indult és 15 hónap alatt összesen 78 eseményre épül.

A csütörtökön a Dunaújvárosi Főiskolán otthonra lelt program sajtótájékoztatóján Cserna Gábor polgármester kiemelte, hogy a városban már évtizedek óta, önkormányzati támogatással működik az Egészségmegőrzési Központ, amely egyrészt a megelőzés terén folytat példaértékű tevékenységet, másrészt számos segítő szolgáltatást biztosít a fiatalok és a családok számára.

A házigazda részéről, dr. András István rektor elmondta, az intézmény is gyakorta szembesül azzal, hogy az ifjú hallgatókra szinte rászakad a főiskolai lét szabadsága, amellyel sokan nem tudnak hasznosan élni. Ezért a DF-en életmód-menedzsment keretében próbálnak irányt mutatni a hallgatóknak.

Dr. Garamvölgyi László, a a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója hangsúlyozta a megelőzéssel foglalkozó szakemberek feladata, hogy a kábítószerekkel szemben megfelelő és élhető alternatívát nyújtsanak a fiataloknak.

- Már Arisztotelész is élet ezzel a közhellyel: ezek a mai fiatalok... Meglátásom szerint a ma fiataljai semmivel sem rosszabbak vagy jobbak elődeiknél, egyszerűen más kihívásokkal küzdenek. A mi feladatunk pedig olyan jövőképet és lehetőséget mutatni számukra, amely a folyamatosan változó világban is vonzó lehet számukra - tette hozzá Garamvölgyi. A roadshow keretében több száz dunaújvárosi fiatal élvezhette a tiszta szenvedélyeket nyújtó zenés kulturális programokat a főiskolán.

Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia értékközvetítésének középpontjában a tiszta tudat, a józanság fontossága, az egészséges életmód kultúrája, az informálás, valamint az ellátás/felépülés-központú szemléletmód és a közösségi részvétel jelentősége áll. Az országos roadshow keretében a fiatalok olyan ismert, sikeres emberekkel találkozhatnak, akik személyes példájukon keresztül utat mutatva képviselik a drogmentes, boldog élet lehetőségét.








Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!