Hírek

2015.01.22. 19:18

Viták kereszttüzébe került az esemény utáni tabletta

Az Európai Bizottság nemrég döntött az esemény utáni tabletták szabad forgalmazásáról. Magyarországon kívül még négy tagországban marad továbbra is vényköteles.

Buthy Lilla

Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség javaslatára az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót, ami az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet, levette a receptköteles készítmények uniós listájáról. Az egy darab tabletta ára egyébként igencsak borsos, több mint hatezer forintba kerül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint nálunk betegbiztonsági szempontok miatt marad továbbra is vényköteles. A szabad forgalmazás mellett érvelők szerint, ha megtörténik a baj, fontos az időfaktor, hogy a nők minél hamarabb hozzájussanak a gyógyszerhez. Abban mindenki egyetért, az abortusz, amelyből 2013-ban, a KSH adatai szerint majdnem harmincötezret végeztek hazánkban, mind lelkileg, mind fizikailag megterhelőbb az esemény utáni tablettánál. Szak- értőket kérdeztünk arról, hogy egyetértenek-e a szaktárca döntésével? Séllei Györgyi szexológus, mediátor szerint az első a megelőzés, és a tudatos családtervezés – a másik a tűzoltás. Az esemény utáni tabletta nem a fogamzás szabályozásának eszköze – a fiatalok egy része pedig sajnos így gondol rá.

A szexuális nevelésre, a megelőzésre kellene a mostaninál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni. Fotó: Illusztráció

– Szerintem rossz helyen kezdjük el ezt a témát kezelni. A fő kérdés az lenne, hogyan ne foganjon meg a gyermek, ha nem akarjuk. A tabletta előtt van még harmincöt különböző lépés, amit meg kell tanulni, vagy meg kell tenni ahhoz, hogy védve legyünk. A tabletta egészségügyi kockázataival is egyetértek. De attól, mert valamit vényre lehet megvenni, vagy anélkül, nem lesz kevésbé kockázatos a dolog – magyarázza a szexológus.

– Persze nem szabad elvenni a lehetőséget azoktól, akik óvszerrel szeretkeztek, mégis megtörtént a baj. Nyilvánvalóan az abortusz a legrosszabb rossz. Más dolog, ha olyan nő folyamodik ezért a tablettáért, akinek van már gyereke, és a stabil, kialakult hormonrendszerébe avatkozik bele, vagy egy tinédzserről van szó, akinek a fejlődő szervezete egy erőteljes hormonális dózist kap. Az esemény utáni tabletta egy durva és rizikós beavatkozás egy kislány hormonális háztartásában, éppen ezért nagyon óvatosan kell bánni ezzel. Szexuális neveléssel is foglalkozom, azt veszem észre, a védekezésnek egyéb más formáit sem támogatjuk megfelelőképpen. Sokkal fontosabb lenne, hogy egy fiatal ingyen jusson óvszerhez, mint az, hogy vényköteles-e vagy sem az esemény utáni tabletta. A megelőzésre kéne sokkal több hangsúlyt fektetni, mintsem az utólag bekövetkezett problémák vagy félelmek korrigálására. Megdöbbentő, hogy szeretnénk óvszer automatákat telepíteni minden középiskolába, és egyáltalán nincsen tolongás ezzel kapcsolatban. Hajmeresztő ellenérveket hallunk, például, hogy a gyerekek lufit fognak fújni belőlük.

Tényleg ez lenne az igazi probléma? Egy kisebb kellemetlenségre koncentrálnak, ahelyett, hogy egy nagyobbat, a védekezést próbálnánk meg helyretenni. A gyógyszernek csak a legutolsó utáni védekezési módnak kellene lennie, ekkor lenne a helyén. Ha nem teszik vénykötelessé a tablettát, az azért lehet, mert attól félnek, hogy felszabadítanak egy olyan dolgot, ami meggondolatlanabbá teheti a fiatalokat. De most is ez a vélekedés. Hogy minek parázni, hisz ott van a tabletta. Ahelyett, hogy szabad utat engedünk annak, hogy vény nélkül bekapunk egy gyógyszert, és nincs is probléma, valami jobb megoldást kellene választani. Például, hogy gőzerővel tegyünk valamit a szexuális neveléssel kapcsolatban – zárja gondolatait Séllei Györgyi.

Csetényi Zsolt szülész-nőgyógyász főorvost is megkérdeztük a témában, aki egyetért a szaktárca döntésével, hogy a vásárló ne vehesse le csak úgy a polcról az esemény utáni tablettát.

– Ez nem egy fejfájáscsillapító, hanem egy hormontablettáról beszélünk. A többszöri, tartós használatának pedig komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Én mindenképpen a vénykötelezettségét támogatom – vélekedik a szülész-nőgyógyász.

Beindulhat a gyógyszerturizmus?

Sokan attól tartanak, hogy felvirágozhat a tabletta feketepiaca, és orvosi vény nélkül, az interneten könnyedén hozzá lehet majd jutni a sürgősségi fogamzásgátlóhoz. Az Országos Gyógyszerészeti Intézetet kérdeztük, hogy az, aki más országból szerez be ilyen gyógyszert, azzal a céllal, hogy eladja, milyen büntetésre számíthat? A válasz szerint gyógyszer kiskereskedelmi tevékenységet magánszemély nem folytathat, ha mégis, szabálysértést követ el, amit szabálysértési elzárással, pénzbírsággal vagy közérdekű munkával büntethetnek. A pénzbírság pedig ötezer forinttól akár háromszázezer forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!