Hírek

2014.12.11. 15:40

Sikeres volt a jelzőfény cseréje a Pentele hídon!

Dunaújváros - Két nap, több teljes útpályazár, három ipari alpinista, látványos manőverek: ennyi egy jelzőfénycsere.

Pekarek János

Sikerrel küzdötték le a közel ötvenméteres magasságot, a veszélyt és az időjárást az Alpes Kft. ipari alpinistái csütörtökön! Kora délutánra befejezték a Pentele híd tetején sötétben pirosan világító légiforgalmi jelzőfény lámpatestét. Nagy László, Kerékgyártó Zoltán és Zakár Gergely, akik egyebek között a Budapest északi határában álló Megyeri hidat is gondozzák, reggel kilenc órától fél kettőig dolgoztak a cserén.

Mivel először dolgoztak a Pentele hídon, ez sokkal inkább bravúrnak, mint problémának nevezhető. Először szerdán láttak munkához, időközönként teljes útzár mellett, amikor a munka ezt megkövetelte ám hiába jutottak fel a kosárfüles hídívek tetejéhez függeszkedő szerelékeikkel, odafönt nem sikerült kellő biztonsággal rögzíteni a munkaterületet biztosító köteleket.

Ember a híd tetején: munka a kosárfüles íveken, a légi jelzőfény lámpatestének cseréjekor. Itt rögzítették a biztosítóköteleket az ipari alpinisták

Másnap azonban már sikerrel jártak. Akkor sem volt egyszerű feljutni, még kevésbé volt sima ügy a kötelek rögzítése, sőt: a szükséges alkatrészek fel- és lejuttatása is nagy összpontosítást igényelt, ezúttal is szakaszos, de teljes útlezárásokkal együtt - ám a mászók előző napi tapasztalataik alapján most már tudták, hogy mit kell másképp, és főként: hogyan csinálni!

Ég és föld között: a ferde kábelek a hídpályatartó pászmák, a függőleges köteleken másztak fel-le a szerelők

Bár a forgalom a lezárások alkalmával (amit a Magyar Közút Nzrt. munkatársai biztosítottak) valóban nagyon feltorlódott, a munkát mindenképpen el kellett végezni. Ezt jogszabályok írják elő, és a légiforgalom biztonsága szempontjából is elkerülhetetlen volt a csere.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy látványosságként sem utolsó attrakció az a messzire látszó piros jelzőfény a Pentele híd legmagasabb pontján, ami még az M6-ról is látszik!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!