Hírek

2014.12.04. 17:50

Közös imával kezdődött a megemlékezés a hősi halottakra

Kisapostag – Az I. és a II. világháború halottaira emlékeztek december 4-én este a faluban.

Pekarek János

A polgármesteri hivatal (egyben kultúrház) falán elhelyezett emléktábláknál több tucatnyian gyűltek össze a késői időpont ellenére is. Az emlékezők innen a közeli községi temetőbe indultak koszorúzni,, ahol egy emlékművet emeltek a háborús halottak tiszteletére.

A világháborúk áldozatainak emlékére rendezett kisapostagi ünnepséget Stermeczki András evangélikus lelkész nyitotta meg, közös imával. Felidézte: azért ezen a napon rendezik az emlékezést, mivel a II. világháború végén Kisapostag határában katonák estek el. Ők sokáig jeltelen, majd ma is névtelen sírokban nyugosznak.

Ezután a helyi asszonykórus énekelt. Nagy Attila polgármester beszédében utalt rá: olyan hősökre emlékezünk most, akik életüket adták hazánkért. Nagyon nagy szükség van az emlékezésre, hangsúlyozta a polgármester, mivel sokáig tilos volt e halottak emlékét ápolni. Ma, 25 évvel a rendszerváltás után nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is az emlékezés, jelentette ki Nagy Attila. Hozzátette: meg kell tanulnunk azt a leckét, amire az elesettek tanítanak minket. Most rajtunk a sor, megmutatni, hogy a legnehezebb körülmények között is meg lehet találni az élet értelmét.

Az emléktáblánál Nagy Attila és Márkli János alpolgármester helyezték el a koszorút, a helyi nemzetőrök társaságában. Az emlékezők ezután a település temetőjében koszorúzták meg a világháborús emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!