Hírek

2014.09.02. 15:15

Elég volt a tüsszögésből! Irtani kell a parlagfüvet

Dunaújváros - Sokan szenvednek a parlagfű pollenjétől, ezért nagyon fontos, hogy mindenki irtsa ezt a kártékony növényt. A városból is jeleztek fertőzött területeket.

Körmendi Erzsébet

Majdán Gáborék például a település szélén, Táborálláson laknak, mellettük szántóföld van, amelynek szélén virul a parlagfű - mint az a képeken is látszik.

- A lakók panaszkodnak, mert tüsszögnek, viszket a szemük, kínlódnak az allergiás tünetek miatt. Jó lenne, ha megszűnne ez az áldatlan állapot! - mondta a helyszínen Majdán Gábor, akinek bejelentése nyomán terepszemlét tartottunk és az elkészült fotókat megküldtük a polgármesteri hivatal illetékeseinek.

Majdán Gábor mutatta a termetesre nőtt parlagfűmezőt

A válasznál is jobb szívvel fogadtuk az intézkedést: levágatták a szántó szélén a gyomnövényt. Az önkormányzat közleménye alapján a földterület a Pentele téesz kukoricásához tartozik. Az út szélétől egyméteres sávban kell az önkormányzatnak mentesítenie bizonyos területeken, ennek eleget is tett: lekaszáltatta azt a részt. Valamint felhívta a Pentele szövetkezet vezetőit a problémára, és ők is intézkedtek. Bár csak mindenütt ilyen hatékonyan oldódna meg a parlagfű probléma, mint az Európa Tanács utca mellett!

A törvény értelmében köteles a földhasználó az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A helyszíni ellenőrzést belterületen az önkormányzat jegyzője vagy a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai végzik hivatalból, vagy bejelentés alapján. Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni, amelynek költségét az ügyfél viseli.

A közérdekű védekezés elrendelésekor a jegyző értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt. A Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága pedig bírságot szab ki ellene, amelynek összegét elsősorban a parlagfűvel fertőzött terület mérete határozza meg. De ne várják meg az eljárást. Irtsák a gyomot, mindannyiunk érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!