Hírek

2014.04.30. 09:40

Robbanás a tartályban – Három város tűzoltói gyakorlatoztak

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot tartott az ISD Dunaferr Zrt. területén, az ISD Power Kft. üzemeltetésében álló 5000 köbméteres olajtartálynál.

Gallai Péter

Az ipari üzemek életünk részévé váltak, amelyek biztonságos működéséhez hozzátartoznak a rendszeres gyakorlatok is. Egy ilyen alkalom során a tűzoltók a vállalat szakembereivel közösen gyakorolják azokat a feladatokat, amelyek szükségesek lehetnek egy esetleges valós eseménynél. A pontos és gyors döntéshozatal, továbbá azok végrehajtása nélkülözhetetlenek a hatékony kárfelszámolás érdekében.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados

A kedden megtartott szimuláció során, a feltételezett szituáció értelmében a tartályban tárolt háromszáz köbméter kőszénkátrány gőze berobbant, a tartály teteje felhasadt és teljes felületén égett. A gyakorlaton részt vett az összes létesítményi, továbbá a dunaújvárosi, a sárbogárdi, valamint a székesfehérvári hivatásos tűzoltók egy-egy gépjárműve, a megyei igazgatóság mobil laborjával kiegészülve.

A felszámolás során nagy hangsúly került az összehangolt munkára, hiszen azonos időben kellett megszervezni a tűzoltást, a tartály hűtését és a környezet védelmét. Összesen huszonnyolcan gurították a tömlőket, kapcsolták a szerelvényeket annak érdekében, hogy két vízágyúval és négy vízsugárral felszámolják a feltételezett káresetet. A mobil laborra telepített meteorológiai állomás folyamatosan szolgáltatta az adatokat, amelyeket értékelés és elemzés után továbbítottak a tűzoltásvezető részére.

Az esemény végső szakaszában Németi László tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettese vezetője megköszönte a résztvevő tűzoltók munkáját és elfogadta az elvégzett gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!