Hírek

2014.03.08. 13:05

Gyorsabb lesz a vasút

Pusztaszabolcs - A tervek szerint egy idő után 160 kilóméter per órás sebességű vasúti szerelvények köthetik össze Szabolcsot Százhalombattával.

Kovalcsik Katalin

A szakemberek a múlt héten a Pusztaszabolcs- Százhalombatta vonalszakasz létesítésének elképzeléseivel kapcsolatosan tartottak közmeghallgatást a városházán. A tervezet lényege, hogy a két település között meglévő vonalszakaszt korszerűsítenék, a pályát alkalmassá tennék 160 kilóméter per órás sebességű vonatok közlekedésére.

- A tervezés a vége a felé tart - mondta el Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs polgármestere. - A vasúti fejlesztés több szempontból is hazsnos lenne a városnak; a bejárók gyorsabban jutnának el Százhalombattára, a szabolcsi vasútállomás épülete is megújulna.

A bejárók gyorsabban jutnának el Százhalombattára, a szabolcsi vasútállomás is megújulna (Fotó: Tósoki Attila)


A tervezett beruházáshoz a szakemberek várják az uniós pályázati lehetőséget, hogy azt esetleg 2015 végén el lehessen kezdeni. A tervezet szerint az érintett új szakasz mellett az állomásokat úgy kell átalakítani, hogy megfeleljenek a teherforgalom jellegében bekövetkezett változásoknak, az utasforgalmat a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsák. Százhalombatta és Ercsi között a tervek szerint a pályaszakaszt új nyomvonalra helyezik, a meglévő pályához Ercsi és Iváncsa között csatlakozna vissza. A beruházás részben új vasútvonal építését, a meglévő nyomvonal átépítését, valamint a kapcsolódó közutak és az érintett közművek átépítését is magába foglalja.

A jelenlegi pályán átépül Ercsi állomás és az azt követő nyíltvonali szakasz, az Ercsitől délre tervezett nyíltvonali elágazásig. Az átépülő pályaszakaszok kétvágányúak és villamosítottak lesznek, a tengelyterhelés is megnő. Az új pálya Százhalombatta állomás kezdőponti állomásfejében válik el a meglévőtől, elkerüli Dunai Finomító és Ercsi állomást, a Szent László patakot új helyen keresztezi.

A környezeti hatástanulmány a százhalombattai, ercsi, ráckeresztúri, besnyői, beloianniszi, iváncsai és a pusztaszabolcsi polgármesteri hivatalokban megtekinthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!