Hírek

2013.11.01. 18:40

Koszorúzás a Boró sírjánál

Dunaújváros - Megrendezte hagyományos koszorúzását Borovszky Ambrus síremlékénél a Vasas Szakszervezet.

Pekarek János

A Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői csütörtökön délután megkoszorúzták Borovszky Ambrusnak, a Dunai Vasmű első vezérigazgatójának sírját a városi temetőben.

A hagyományos megemlékezésen Mucsi Zoltán, a szakszervezeti szövetség elnöke méltatta Boró érdemeit a vasmű felépítésében, megerősítésében és vezetésében. A beszédből kiérezhető volt, hogy az egykori legendás vezér életében elképzelhetetlen lett volna mindaz, ami az utóbbi években, évtizedekben a vasművel történt.

Mucsi Zoltán Vasas-elnök emlékező beszédét mondja a sírnál (Fotó: Ónodi Zoltán)

Borovszky Ambrus harmincnyolc évesen lett a vasműt építő nemzeti vállalat igazgatója, de 1953-tól már a vasgyár vezérigazgatójaként dolgozott. Egészen 1962-ig, amikor két évre a Kohó- és Gépipari Minisztériumba vezényelték, miniszterhelyettesnek. Sem ő nem bírta a vasmű nélkül - sem a vasmű nélküle. 1964-től nyugdíjazásáig, 1975-ig vezette a céget. Legendái arról szólnak, ahogyan ezt tette: erős kézzel, mintha a sajátja lenne, s mintha a sajátjainak építené, fejlesztené, vezetné.

Neve elválaszthatatlan dr. Tapolczai Jenőétől: mindketten úgy gondolkodtak, hogy ide, a pentelei fennsíkra nem csak egy gyárra és a hozzá tartozó lakótelepre van szükség, hanem egy városra: kulturális és sportlétesítményekkel, iskolákkal, gyermekintézményekkel, Vidám Parkkal, fedett uszodával, jégpályával...

Borovszky Ambrus nyugdíjazása után még húsz évet élt. Többnyire itt, Dunaújvárosban, amit nagyrészt maga teremtett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!