Hírek

2013.09.11. 05:39

Riasztás: sokba kerülhet a „tréfa”

Dunaújváros - A hónap elejétől akár százötvenezer forintra büntethető már az is, aki a mentők, a rendőrség, vagy a tűzoltóság segélyhívóját nem a megfelelő céllal hívja.

Gallai Péter

Szabálysértést eddig az követett el, aki a hatóságnál, vagy a közfeladatot ellátó szervnél valótlan bejelentést tett, és ez alapján azok a helyszínre vonultak. Szeptember elsejétől megváltozott a törvény, már az is eljárást von maga után, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívót. Mindkét esetben pénzbírság jár, amelynek összege ötezertől százötvenezer forintig terjedhet, sőt, a fals bejelentést a bíróság elzárással is büntetheti.

Reszegi Imre szerint mások életével játszik, aki csak szórakozik

Kérdésünkre megtudtuk, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén naponta fogadnak olyan hívásokat a 105-ös segélyhívón, amelyek nem a rendeltetésének megfelelő célból érkeznek. Tavaly negyven valótlan jelzést kaptak, idén augusztus 31-ig hetet. A mentők esetében is a fehérvári központba futnak be a jelzések, a dunaújvárosi kollégák csak akkor szembesülnek a telefonbetyárkodással, ha már a helyszínre vonultak.

Reszegi Imre, a helyi állomás vezetője nyomatékosan felhívta a figyelmet: minden esetben feljelentést tesznek közveszélyokozás miatt, amikor álriasztást kapnak: - Csak egy példa a közelmúltból, szülő nőhöz riasztottak minket, a cím és a név stimmelt, de kiderült, a hölgy egyáltalán nem vár babát...
A megyei rendőrfőkapitányság elseje óta már két eljárást indított indokolatlan telefon miatt. Az egyik esetben valaki folyamatosan egy előadót keresett a segélyhívón, a másik pedig többször szidalmazta az ügyeletest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!