Hírek

2013.06.03. 14:24

Heteken belül műszaki átadás várható Ófaluban

Rácalmás – Ófalu partfalmegerősítésének újabb szakaszával készült el a kivitelő, már az aszfaltozást is befejezték hétfő délután.

Körmendi Erzsébet

Szemesi István ügyvezető mutatta az aknákat, a beton cölöpöket, amiket beépítettek a partfalba

Duna nyugati partján húzódik az a löszpart, amely mozgása veszélyezteti Rácalmás Ófaluját is, amely labilissá vált – könnyen elmozdulhat – magas talajvízszint és erős víznyomás hatására. A mozgások megakadályozása érdekében az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt évtizedekben. Állami és uniós támogatással a károk megelőzése volt a cél, ennek érdekében 2010-ben fejeződött be az ófalusi partfalszakasz védelmi munkáinak I. üteme, majd a tavalyi II/A ütem után most a II/B lezárására készül a kivitelező cég, a Sycons Kft. A cég ügyvezetőjétől, Szemesi Istvántól tudjuk, hogy a beruházás vállalt határideje szeptember volt, de jóval előtte elkészülnek. Úgy tervezik, hogy két-három héten belül sor kerül a műszaki átadás-átvételi eljárásra is. Az aszfaltozást hétfő délután befejezték, néhány utómunkálat maradt már csak hátra a több mint 300 millió forint összköltségű II/B ütemből. A korábbihoz hasonlóan ezúttal is mintegy 150-200 méteres szakaszon stabilizálták a löszpartot.

A Duna-parton – a horgásztanya közelében – támfalat építettek. Számos helyen rögzítették a talajrétegeket hatvan centi átmérőjű cölöpökkel, és 12 méteres mélységben vízgyűjtő aknákat alakítottak ki, és nagyon sok kavicstest és szivárgó borda gondoskodik a lösz vízmentesítéséről. A projekt révén megvalósul a partszakasz védelme a mögöttes terület legyező kialakítású mélydrénezésével, fúrt cölöptámaszok építésével, felszíni vizek gyors elvezetésével és a vizes közműhálózat csúszásból adódó hibáinak kijavításával. Ez a mostani projekt a Kossuth L. utca -Deák tér – Bajcsy-Zs. utca – Hajós köz – Parti sétány – Szávó köz által határolt területet érintette. De az önkormányzat vezetői már készítik elő a folytatást, a következő ütemet: a támogatást elnyerték, kiírták a közbeszerzési eljárást – vagyis keresik a kivitelezőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!