Hírek

2013.04.25. 19:48

Csütörtöki közgyűlés: vasmű, pályázat, kátyúk

A napirend előtti felszólalások több, a konkrét a napirendi pontok jóval kevesebb témát adtak a csütörtöki közgyűlés résztvevőinek. Egy formai hibás pályázat utóéletétől a kátyúfrontig...

Szabó Szabolcs

Csütörtökön reggel a közgyűlési napirendeket megelőzően Cserna Gábor polgármester adta át a Dunaújváros Közbiztonságáért díjakat Gömöri Pál rendőr főtörzsőrmesternek, Szilágyi Edit  rendőr törzszászlósnak, Orosz Csaba György tűzoltó őrnagynak, valamint    Kertes Józsefnek,  a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség elnökének.Napirend előtti felszólalásában Szabó Zsolt független képviselő a Vasmű helyzetével kapcsolatban elmondta, ha a legrosszabb forgatókönyvek válnak valóra és sorozatos elbocsátásokra kell felkészülni, akkor az EU globalizációs alapjából forrásokat kell lehívni a munkanélkül maradtak támogatására, és új munkahelyek létesítésére.

Cserna Gábor tájékoztatta a képviselőket a Vasműt érintő tárgyalások jelenlegi állásáról. Elmondta: információi szerint még május elején döntés születhet az I-es kohó felújításának kérdésében. Pintér Tamás, a Jobbik képviselője felháborodásának adott hangot, mivel  a napokban kiderült, hogy a város egy több mint háromszázmilliós pályázatot bukott el   formai hiányosságok miatt. Azaz a pályázathoz szükséges bizonyos dokumentumokat nem adták le időben az illetékesek. Pintér szerint nem ez volt az első eset, hogy többszáz milliós kár érte a várost, számításai szerint eddig nyolcszázmillió forintnyi pályázait forrásról kellett lemondania az önkormányzatnak. Válaszában a polgármester meg is nevezte a felelős szervezetet, mint elmondta, ez már a harmadik elbukott pályázat volt, ami az Innopark Nonprofit Kft.-hez köthető, ez pedig megengedhetetlen luxus Dunaújváros számára!

Szepesi Attila gazdasági alpolgármester hozzátette, kivizsgálják a történteket, az érintettektől pedig igazoló jelentést kért. Az alpolgármester kérdésre válaszolva elmondta, hogy a város gazdagási helyzetét jelentősen befolyásoló adósságkonszolidációs tárgyalások május végére befejeződhetnek. A többlépcsős konszolidáció első körében főként az svájci frank és az euró alapú hitelek ügyét oldanák meg, ha mindez sikerül  mint Szepesi fogalmazott   már ki tudjuk dugni fejünket a vízből.Szóba került még a városi fenntartású utak kátyúproblémája.  Lőrinczi Kondrád fideszes képviselő elmondta, április 15-vel a DVG Zrt. bevonásával megkezdődött a kátyúk kijavítása, közel négyszáz úthibát javítanak majd ki. 

Zárt ülésen történt

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Dunaújváros Ifjúságáért díj, valamint a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjak adományozásáról. Az elismerések átadásáig a döntések nem nyilvánosak. Az ISD Dunaferr Zrt. tanműhelyre vonatkozó földhasználati jogot létesítő megállapodás iránti kérelmét a hatályos jogszabályok alapján, Dunaújváros Közgyűlésének el kellett utasítania, valamint nem támogatta a Közgyűlése a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. további működésének tárgyában a DVCSH Kft. és a Szennyvíztisztító Kft. kérelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!