Hírek

2013.04.26. 12:14

A lapkiadás fejlődésének motorja a PLT

A magyarországi sajtópiac átalakulásának meghatározó két évtizede van mögöttünk. A hazai lapkiadó vállalatok privatizációjával a kilencvenes évek elejétől a német osztrák újságkészítési kultúra vált a lapkészítési folyamatok alapjává.

A megyei napilapok tulajdonosai között olyan európai óriások vannak, mint az osztrák Russmedia, az Axel-Springer Verlag AG és a WAZ-csoport (új nevén a Funke Mediengruppe). Az utóbbi Európa egyik legnagyobb regionális lapkiadó vállalata, a tulajdonában lévő négy dunántúli megye napilapjai együtt alkotják a Pannon Lapok Társaságát (PLT). 

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a megalakulása óta képviseli az iparág szakmai érdekeit, állt élére és vitt sikerre olyan kezdeményezéseket, mint a nyomtatott sajtótermékek kedvezményes áfakulcs alá történő besorolása, az újságírók egyszerűsített adózási környezetének a megteremtése, más szóval magas szintű szakmai támogatást nyújtott a kiadóknak, hogy a vállalt feladataiknak eleget tudjanak tenni a rendkívül gyorsan változó piaci és jogi környezetben.  

Ebben nagy segítségére volt a szervezetnek az egyesület oszlopos tagja, Kázmér Judit, aki a PLT ügyvezető igazgatói tennivalói mellett öt éven keresztül töltötte be az MLE elnöki posztját. Sokat tett az újságírói, kiadói szakma fejlődéséért, és véleménye a mai napig meghatározó az egyesület állásfoglalásainak kialakításában.

 

Kovács Tibor hasonló elkötelezettséget kívánt a jövőben is

Az MLE által szervezett vagy általa is támogatott szakmai fórumok, médiakonferenciák az utóbbi években olyan rendezvényekké, szellemi műhelyekké váltak, amelyeken a nyomtatott és elektronikus sajtó hazai képviselői megbízható összefoglalókat, elemzéseket kapnak a szakma hazai és nemzetközi helyzetéről, tendenciáiról, legjobb gyakorlatairól. 

A rendezvényeket támogató kiadóházak között a PLT folyamatosan jelen van, mint ahogyan mindig megtalálható a gyerekeket, fiatalokat olvasóvá nevelő programok, akciók legfontosabb szorgalmazói között is. 

A lapcsoport által indított Sajtó és tanulás középiskolai program ma már országos méretű, az általános iskolásoknak szervezett Lapot a diákoknak mozgalomban pedig szintén résztvevő a PLT. 

Reményeink szerint ez az elkötelezettség a következő 20 évben is jellemzője lesz a kiadónak. 
Mind a magam, mind az MLE elnöksége nevében sok sikert kívánok az elkövetkező időszakra a társaságnak. 

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!